Când va fi redus tariful pentru gaz? Răspunsul lui Vadim Ceban
Full Article 3 minutes read

Când va fi redus tariful pentru gaz? Răspunsul lui Vadim Ceban

Moldovagaz se va putea adresa ANRE cu privire la necesitatea revizuirii tarifelor la gaz doar atunci când va înţelege exact care va fi preţul de achiziție al gazului. O spune șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia o altă problemă semnalată de companie este legată de acoperirea abaterilor de tarif rămase. Dacă prețul de achiziție al gazului este redus, rata de rambursare a abaterilor de tarif, păstrând în același timp tariful actual, va fi mai mare. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 29 mai a emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.

„În această etapă, abaterile de tarif se ridică la 1,2 miliarde lei. Consumatorul ne-a rambursat deja cea mai mare parte a abaterilor financiare. Cu toate acestea, prețul de achiziție, care acum este inclus în tarif – 920 de dolari, era prețul prevăzut la când tarifele au fost aprobate în octombrie anul trecut.

Acum, piața TTF (piață virtuală de vânzare/cumpărare a gazului), care servește drept indicator principal pentru achizițiile Moldovagaz și Energocom, s-a scufundat destul de serios. Diferența este de aproape trei ori între prețul de achiziție din tarif și prețul actual de piață. 920 de dolari în tarif și undeva în jur de 270 de dolari la ultima cotație. Luând în considerare transportul, se ridică la aproximativ 350 de dolari (la o mie de metri cubi”, a spus Vadim Ceban.

Moldovagaz a solicitat ca prețurile să fie comparate pe baza mediei anuale, și nu pe baza valorii actuale. Deoarece piața gazelor este suprasaturată în prezent, prețurile sunt în scădere, însă se preconizează o creștere în al patrulea trimestru al anului.

„Moldovagaz va putea și va avea motive să se adreseze autorității de reglementare în cazul în care înțelege exact care este prețul de achiziție al gazelor de la Energocom. Cumpărăm gaz de la Energocom până la sfârșitul acestui an. Abaterile de tarif, care rămân de 1,2 miliarde de lei, sunt supuse și compensațiilor, ținând cont de prețul și volumele medii pe an”, a menționat Ceban.

Amintim că premierul Dorin Recean a declarat, de la tribuna centrală a Parlamentului, că Republica Moldova va procura, începând cu săptămâna viitoare, gaze naturale la preț mai mic.

De menționat că Energocom urmează să facă, în acest an achiziții de gaze la prețuri mai favorabile pe piață, din contul a 200 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Energiei pe 26 mai. Instituția a precizat că jumătate din bani reprezintă un grant din partea Norvegiei, cealaltă jumătate – un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

***

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult faţă de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, Guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: