Carp sare în apărarea presei și dă replica lui Ceban, după reportajul privind finanțarea dubioasă a MAN: „Înțeleg că îl doare”
Full Article 4 minutes read

Carp sare în apărarea presei și dă replica lui Ceban, după reportajul privind finanțarea dubioasă a MAN: „Înțeleg că îl doare”

Presa trebuie să investigheze modul în care sunt finanțate toate partidele, pentru că „doar așa” acestea vor înțelege că alegerIle și politica se fac corect. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp, după ce primarul capitalei Ion Ceban a criticat o investigație jurnalistică care a scos la iveală finanțatorii fictivi ai partidului pe care-l conduce – Mișcarea Alternativă Națională (MAN).

Lilian Carp a publicat pe 18 decembrie, pe Facebook, un videoclip în care a comentat criticile lui Ceban referitor la investigația realizată de jurnaliștii TV8, privind finanțarea unor partide politice, inclusiv a MAN.

Presa trebuie să ia la puricat în sensul direct toate partidele, despre cum își fac finanțarea. Indiferent că de faptul că se numește PAS, se numește MAN, se numește PSDE, se numește Democrația Acasă. Nu contează. Presa de investigație are obligația morală s-o facă pentru că doar așa partidele politice vor înțelege că alegerile se fac corect și politca se face corect. (…) Organele de drept trebuie, în linii generale, din aproape să urmărească aceste cazuri, indiferent de partidele politice. (…) Eu chiar recomand să existe investigații pe toți absolut, toate partidele politice și subiecții electorali, despre felul cum și-au finanțat partidele. Altfel, noi nu ajungem la o democrație veritabilă în Republica Moldova”, a declarat politicianul.

În context, deputatul l-a îndemnat pe Ion Ceban să nu aducă acuzații mass-mediei și „să o lase în pace”.

Îi recomand să înceteze să mai iasă în spațiul public cu învinuiri crase, să dea pace presei de investigație să investigheze orice caz separat, indiferent de ce investighează. Mai departe, noi politicienii suntem obligați să dăm explicații dacă este adevărat sau nu. Și să aducem probe despre faptul că noi avem dreptate, și nu presa de investigație, pe acel caz. Dar să ataci așa: asta se numește obrăznicie. Înțeleg că-l doare, pentru că toată lumea știe despre felul cum acționează unii politicieni în campaniile electorale și cum își finanțează partidele”, a menționat el.

Investigația jurnalistică care l-a deranjat pe Ceban

Precizăm că TV8 a făcut publică duminică, 17 decembrie, o investigație jurnalistică, potrivi căreia Mișcarea Alternativă Națională, condusă de Ion Ceban și două formațiuni afiliate fugarului Ilan Șor – Partidul „Șansa” și Partidul „Renaștere” au fost lidere la capitolul donații colectate de la cetățeni, pentru alegerile din noiembrie. Pentru acestea, potrivit sursei citate, la alegerile locale ar fi făcut donații și pensionari, și paznici, și educatori, și mai mult studenți.

Analiza listelor de donatori făcută de reporterii Cutia Neagră PLUS indică asupra faptului că în unele instituții angajații au donat bani MAN-ului în mod organizat – în aceeași zi, sume identice. În unele cazuri, donatorii de pe listă însă nu ar fi știut nimic despre donația făcută. Detalii – AICI.

Reacția lui Ion Ceban și MAN

Ion Ceban a comentat în cadrul ședinței Primăriei din 18 decembrie informațiile apărute în presă despre finanțarea MAN. Edilul a alocat acestui subiect aproape șapte minute din ședință – timp în care a ținut un monolog. Printre altele, Ceban a acuzat autorii investigației că ar fi „executori ai comenzilor politice”.

La rândul său, într-o reacție publică, MAN a declarat că a desfășurat o campanie electorală corectă și transparentă, or, spune formațiunea, Comisia Electorală Centrală nu a constatat nicio încălcare sau abatere la acest capitol.

MAN a respins public și condamnat „manipularea societății prin intermediul presei”, și a anunțat că a sesizat corpul diplomatic și partenerii internaționali, în care s-au plâns pe „atacuri manipulative” asupra partidului. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: