Ce le-a spus Maia Sandu jurnaliștilor străini la summit-ul de la Granada? Președinta: Moldova se află pe prima linie a luptei pentru democrație
Full Article 3 minutes read

Ce le-a spus Maia Sandu jurnaliștilor străini la summit-ul de la Granada? Președinta: Moldova se află pe prima linie a luptei pentru democrație

În cadrul summit-ului Comunității Politice Europene de la Granada, președinta Maia Sandu a discutat cu presa străină. Șefa statului le-a relatat jurnaliștilor despre mesajul pe care-l va transmite la summit, dar și despre amenințările ruse la adresa proceselor electorale din Republica Moldova.

Summit-ul Comunității Politice Europene de la Granada a început la ora 11:30.

Potrivit corespondentului NM Stela Untila, care se află la eveniment, președinta Sandu a ajuns la summit la ora 12:20. Șefa statului a făcut câteva poze pe covorul albastru, iar, ulterior, aceasta a fost abordată de presa străină.

Mă alătur liderilor europeni în semn de solidaritate și sprijin pentru Ucraina și pentru președintele Zelenski. Lumea liberă trebuie să continue să sprijine Ucraina. Mă aflu aici și pentru a reafirma locul Republicii Moldova în familia europeană, în timp ce discutăm abordări comune ale provocărilor cu care se confruntă continentul nostru. Cunoaștem aceste provocări la prima mână. Moldova se află pe prima linie a luptei pentru democrație. Ne confruntăm cu încercări din partea Rusiei și a reprezentanților săi de a submina țara noastră și de a submina progresele pe care le-am făcut. Contacarăm un război hibrid, la fel cum vecinul nostru, Ucraina, se opune unei invazii”, le-a spus aceasta jurnaliștilor străini.

Totodată, președinta a vorbit și despre amenințarea pe care o reprezintă Rusia la adresa proceselor electorale din Republica Moldova.

Republica Moldova este un teren de testare pentru ingerințele electorale rusești. Suntem o mostră a ceea ce va urma pentru restul Europei dacă Rusia va reuși în țara noastră. Avem trei seturi de alegeri în desfășurare. Alegeri locale în noiembrie anul acesta, alegeri prezidențiale anul viitor și alegeri parlamentare în 2025. Nu îi vom lăsa să reușească în restul țării și vom riposta, așa cum am făcut-o atunci când am împiedicat o tentativă de lovitură de stat în februarie. Voi spune la această ediție a summit-ului CPE că trebuie să lucrăm împreună pentru a ne proteja democrațiile și procesele democratice. Cred cu tărie că securitatea colectivă a Europei va fi consolidată prin extinderea Uniunii Europene”, a menționat șefa statului.

În context, precizăm că la summit este prezent și președintele Ucrainei Vladimir Zelenski. Anterior, autoritățile spaniole nu au confirmat participarea lui Zelenski, liderul țării care a fost invadată de Rusia în februarie 2022.

***

Precizăm că Granada găzduiește astăzi cea de-a treia ediție a summitului Comunității Politice Europene (European Political Community – EPC). Platforma de discuții a fost inițiată, în 2022, de președintele Franței Emmanuel Macron. Prima ediție a avut loc în capitala Cehiei, iar cea de-a doua, pe 1 iunie, în Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: