Cea mai mare bancă din Elveția a inclus Moldova în lista statelor cu risc major de spălare a banilor
Full Article 2 minutes read

Cea mai mare bancă din Elveția a inclus Moldova în lista statelor cu risc major de spălare a banilor

UBS, cea mai mare bancă din Elveţia şi una dintre cele mai mari din lume, a impus restricții stricte bancherilor Credit Suisse, inclusiv interzicerea atragerea clienților noi din țările cu risc ridicat de spălare de bani şi corupţie, scrie mold-street cu referire la Financial Times. 

Potrivit sursei, restricțiile au fost impuse imediat după ce UBS a finalizat, pe 12 iunie, preluarea rivalului său Credit Suisse. Se menționează că directorii UBS au întocmit o listă de „linii roșii”, care interzic personalului Credit Suisse să se ocupe de o gamă largă de activități, încă din prima zi în care cele două bănci sunt combinate.

Interdicțiile, scrise de departamentul de conformitate al UBS, sunt menite să reducă riscurile implicate în tranzacția, care a fost orchestrată de autoritățile elvețiene în urmă cu trei luni pentru a salva Credit Suisse de la colaps.

Moldova, în aceeași listă cu Rusia, Libia, Sudan şi Venezuela

Personalul băncii elvețiene a Credit Suisse trebuie să ceară permisiunea de la UBS pentru a acorda împrumuturi debitorilor din afara țării și pentru proprietăți străine.

Pentru a limita riscul de spălare a banilor, mita și corupția, bancherilor din Credit Suisse li se interzice, de asemenea, să atragă noi clienți dintr-o serie de țări cu risc ridicat.

Acestea includ Afganistan, Albania, Belarus, Burkina Faso, Republica Democrată Congo, El Salvador, Eritreea, Etiopia, Guineea, Haiti, Irak, Kosovo, Kârgâzstan, Libia, Moldova, Myanmar, Nicaragua, Palestina, Rusia, Sudanul de Sud, Sri Lanka, Sudan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela, Yemen și Zimbabwe, mai scrie Financial Times.

În luna martie 2023, grupul bancar Credit Suisse a fost vândut la un preț de doar trei miliarde franci concurentului său UBS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: