Ceasul de pe Arcul de Triumf are din nou „voce”: de astăzi va anunța ora exactă
Full Article 2 minutes read

Ceasul de pe Arcul de Triumf are din nou „voce”: de astăzi va anunța ora exactă

Orologiul de pe Arcul de Triumf din centrul capitalei a fost reparat. Începând de astăzi, ora 10:00, acesta va fi pornit și va anunța prin sunet fiecare sfert de oră, precum și ora exactă în Piața Marii Adunări Naționale.

Primarul Ion Ceban a spus cine se face responsabil zilnic de orologiu.

„Cel mai important ceas al țării, simbolul Chișinăului este unul mecanic și este repornit o dată la fiecare 24 de ore. Responsabil de acesta este ceasornicul care zilnic urcă cel puțin 40 de trepte ca să ajungă în turn. Detaliul care face ca orologiul din centrul capitalei să fie unicat este mecanismul care unește ceasul de cele două clopote instalate pe Arcul de Triumf și a fost confecționat după schițele vechi dintr-o placă metalică specifică.

Potrivit edilului, ceasul de pe Arcul de Triumf se află în gestiunea Primăriei Chișinău și anume la Î.M. Regia „Autosalubritate”, construcția nu.

Arcul de Triumf este introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău, parte a Ansamblului Catedrala Nașterii Domnului. A fost construit în anii 1840–1841, pentru a comemora victoria armatei ruse în războiul ruso-turc din 1828–1829.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: