Ceban amenință că va descărca gunoiul în fața Guvernului și anunță stare de urgență din cauza deșeurilor
Full Article 3 minutes read

Ceban amenință că va descărca gunoiul în fața Guvernului și anunță stare de urgență din cauza deșeurilor

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunță stare de urgență în capitală, după ce autoritățile de mediu ar fi blocat depozitarea deșeurilor rezultate în procesul de salubrizare a orașului pe terenul amplasat pe str. Calea Ieșilor din Chișinău. Edilul declară că dacă autoritățile nu își vor revedea poziția, municipalitatea va duce gunoiul în fața Guvernului și a autorităților de mediu. Într-o reacție oficială, Inspectoratul de Mediu a menționat că poziția instituției rămâne fermă și neschimbată, până când Primăria nu va obține actele permisive de mediu.

„Avem stare de urgență privind depozitarea deșeurilor din construcții/demolări și a gunoiului obținut în urma altor lucrări de salubrizare a orașului”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Edilul de Chișinău se plânge pe Agenția de Mediu, care, spune el, ar fi blocat timp de două zile accesul la platforma de pe strada Calea Ieșilor. Ar fi vorba de crengi, de deșeuri adunate în urma salubrizării cimitirelor și de deșeurile acumulate în urma demolărilor de construcții care au loc în aceste zile.

„Marea absurditate!”, mai scris Ceban, care spune că, între timp, SIS a venit astăzi „să numere mașinile cu gunoi” de pe strada Calea Ieșilor, unde este poligonul. „Sunt lucruri ieșite din comun deja”, precizează Ceban.

Contactat de NM, directorul Agenției de Mediu, Gavril Gîlcă, a declarat că, de fapt, Ion Ceban ar fi încurcat instituțiile de mediu între ele. Gâlcă spune că Agenția de Mediu nu are atribuții de control, acestea revenindu-le, de fapt, Inspectoratului pentru Protecția Mediului. „Ceban încă nu știe cine cu ce se ocupă în țara asta”. A declarat pentru NM Gavril Gîlcă.

NM a contactat Serviciul de Informații se Securitate (SIS) pentru o reacție. Până la publicarea știrii, însă, nu am primit un răspuns din partea reprezentanților instituției.

La rândul său, Inspectoratul pentru Protecția Mediului anunță că a luat act de acuzațiile lui Ceban și declară că nu își schimbă poziția, până la obținerea actelor permisive de mediu. Autoritatea anunță că decizia a fost adusă și la cunoștința  Direcției Generale Locativ-Comunală și Amenajare a Consiliului municipiului Chișinău, responsabilă de gestionarea terenului pe care are loc depozitarea deșeurilor.

„Poziția Inspectoratului pentru Protecția Mediului rămâne fermă și neschimbată, atâta timp cât legislația prevede realizarea legală a procesului de prevenire/reducere a efectelor negative asupra mediului pe care le pot avea activitățile de depozitare a deșeurilor”, anunță instituția.

Potrivit lui Ceban, decizia de a institui stare de urgență în capitală a fost luată azi de Comisia pentru Situații Excepționale Chișinău. Edilul anunță că va  prezenta informația de urgență astăzi și la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Ulterior, potrivit lui Ceban, va fi emisă o solicitare de urgență în adresa Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale în vederea examinării deciziei CSE Chișinău.

„Astăzi ne-am asumat colectiv să depozităm provizoriu deșeurile la poligonul din Calea Ieșilor. Insistăm ca decizia să fie examinată imediat de Guvern și instituțiile centrale de ramură. În caz contrar, vom aduce gunoiul acumulat în fața Guvernului, Ministerului Mediului și a Agenției de Mediu”, a mai scris Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: