Ceban susține că Certan, reținută pentru că ar fi furat din bunurile refugiaților, ar fi șantajată să depună mărturii împotriva sa: „Cu ce – nu știu”
Full Article 3 minutes read

Ceban susține că Certan, reținută pentru că ar fi furat din bunurile refugiaților, ar fi șantajată să depună mărturii împotriva sa: „Cu ce – nu știu”

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, susțină că Irina Certan, una din administratoarele centrului de plasament de la Râșcani, cercetată pentru abuz în serviciu în cadrul dosarului privind furtul din bunurile refugiaților ucraineni, ar fi șantajată de organele de drept să depună mărturii împotriva sa și a familiei sale. Declarațiile au fost de edilul capitalei în cadrul debutului ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău.

„Doamna Irina Certan este constrânsă să depună mărturii și depoziții, inclusiv pe mine personal, pe anturajul primarului, dar și probabil pe familia mea. Anunț acest lucru public – persoana este șantajată. Cu ce, nu știu, dar situația este de o asemenea manieră”, a declarat Ceban.

Edilul dă asigurări că Certan a fost demisă din funcție, întrucât a fost dovedită implicarea acesteia în furtul bunurilor destinate pentru refugiați. Totuși, primarul reiterează că măsura nu va fi aplicată în cazul șefului Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, reținut în baza aceluiași dosar.

„I-am solicitat domnului Gâlcă să își retragă cererea de demisiei și sper că acest lucru se va întâmpla azi-mâine. (…) Metodele aplicate au fost cele mai josnice. Timp de un an și jumătate să fileze acest om cu voie și fără voie, sunt sigur că sunt ilegale, și să invoci că ai găsit mazăre și pamperși în circumstanțe dubioase și absolut neclare … Între timp hoții de scară largă, care au înstrăinat proprietatea publică, stau în funcții bine-merci.  (…) Este de râs pentru întreaga țară”, a mai declarat Ion Ceban.

NM a solicitat un comentariu de la Procuratura Anticorupție pe marginea acuzațiilor înaintate de edilul capitalei, însă până la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns de la reprezentanții PA.

Amintim că oamenii legii au descins, pe 4 mai, cu 24 de percheziții în mai multe locații, în urma cărora Irina Certan și Boris Gîlcă au fost reținuți pentru 72 de ore. Aceștia, dar și alte persoane publice, sunt învinuiți de delapidarea bunurilor în proporții considerabile, achiziționate din fonduri externe pentru refugiații ucraineni. Descinderile, urmate de rețineri, au fost salutate de partidul de guvernământ, PAS, și criticate de formațiunile din opoziție PSRM, ȘOR, precum și de primarul Ion Ceban, lider al MAN.

Pe 5 mai, șeful CNA, Iulian Rusu, a declarat că la domiciliul lui Gîlcă ar fi fost găsite mai multe produse destinate refugiaților ucraineni, între acestea produse alimentare, cuptoare cu microunde, calorifere, cutii cu veselă sau aspirator. Tot atunci, Ion Ceban a declarat că Irina Certan a fost suspendată din funcție, iar dacă vor fi găsită vinovată – va fi demisă. Măsura nu îl viza, totuși, pe Boris Gîlcă. Mai târziu, Ceban a anunțat că Boris Gîlcă și-a depus cererea de demisiei din funcție, urmare a scandalului în care a fost implicat. Totuși, edilul a menționat că nu va accepta cererea, așa cum crede în nevinovăția subalternului său.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: