Chirtoacă recunoaște că Ucraina nu l-a acceptat pentru ca să lupte în război împotriva Rusiei: „Au și ei anumite rigori”
Full Article 2 minutes read

Chirtoacă recunoaște că Ucraina nu l-a acceptat pentru ca să lupte în război împotriva Rusiei: „Au și ei anumite rigori”

Fostul primar de Chișinău Dorin Chirtoacă, în prezent lider al Partidului Liberal (PL), a explicat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, de ce nu a ajuns să fie înrolat în armata Ucrainei, deși s-a înregistrat ca voluntar. Chirtoacă susține că nu a fost acceptat, întrucât nu a efectuat serviciul militar anterior. Politicianul recunoaște, însă, că a ajutat personal mai mulți moldoveni să ajungă pe front.

„Am fost la câteva convorbiri, însă întrucât nu mi-am satisfăcut stagiul militar, au ei criterii de selecție care prevăd la început stagiul militar satisfăcut în termen, adică la 18 ani, după care o anumită pregătire militară, nu pur și simplu carne de turn. Au și ei anumite rigori și le-au menținut. (…) Am ajutat alți oameni să ajungă acolo din Moldova. Sunt oameni care s-au înscris în Legiunea Internațională. I-am dus cu mașina personală acolo, de mai multe ori”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Întrebat dacă participarea moldovenilor în Legiunea anunțată de președintele ucrainean Vladimir Zelenski nu este ilegală, Chirtoacă a declarat: „Dacă supraviețuirea democrației în Ucraina, Republica Moldova și în toată Europa până la urmă se consideră a i ilegală, atunci trebuie să chemăm un doctor de profil”.

Amintim că fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă a vorbit în martie 2023, într-un interviu pentru presa română, despre presupusul plan al lui Vladimir Putin, după invadarea Ucrainei. În cadrul interviului, acesta a menționat că s-a înregistrat voluntar pentru a lupta în Ucraina.

De menționat că Ucraina a înființat o legiune străină „internațională”, pentru voluntari din străinătate, pe 27 februarie 2022, la 3 zile după ce Rusia a declanșat un război pe teritoriul său.  „Aceasta va fi o dovadă cheie a susținerii voastre pentru țara noastră”, a declarat atunci președintele ucrainean Vladimir Zelenski, care i-a invitat pe cetățenii europeni care au experiență de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: