Cinci companii din Moldova, amendate cu 35 mln de lei. Au încălcat legislaţia privind concurenţa la achiziționarea cărbunelui
Full Article 3 minutes read

Cinci companii din Moldova, amendate cu 35 mln de lei. Au încălcat legislaţia privind concurenţa la achiziționarea cărbunelui

În urma unei investigaţii din oficiu, Consiliul Concurenței a decis să sancționeze cinci companii pentru încălcarea legislaţiei privind concurenţa la procedurile de achiziționare a cărbunelui. Companiilor li s-au aplicat amenzi în valoare de circa 35 milioane de lei, scrie  mold-street.com.

Companiile sancționate sunt Antrațit SRL, Cătădeni-Lux SRL, Tincomerț-Grup SRL, Mastercons Grup SRL și Laridan Lux SRL. Potrivit Consiliului Concurenţei, firmele au fost implicate într-un acord anticoncurențial, ce viza participarea acestora la mai multe proceduri de achiziționare a cărbunelui în perioada 2013-2018.

Consiliul Concurenței a precizat că în situația unor achiziții în care sunt antrenate fonduri publice, denaturarea concurenței între ofertanți conduce la ineficiența în cheltuirea banilor publici destinați achiziționării anumitor produse. Drept urmare, acordul anticoncurențial și practica concertată investigată sunt susceptibile de a determina achiziționarea de către autoritățile contractante a unor produse mai scumpe în detrimentul consumatorilor.

În acelaşi timp, întreprinderile vizate au susţinut că probele acumulate în cadrul anchetei iniţiate de Consiliul Concurenţei nu sunt suficiente şi ferme pentru a stabili încălcarea legislaţiei.

La fel, companiile au invocat faptul că investigaţia a fost tergiversată şi a aceasta a durat circa 10 ani, ceea ce contravine principiului rezonabilităţii. În plus este invocat şi faptul că a expirat termenul de prescripţie de cinci ani pentru astfel de încălcări.

De notat că investigaţia a fost iniţiată încă în anul 2015, audierea finală a avut loc la finele anului 2023, iar decizia a fost adoptată pe data de 29 decembrie 2023.

Potrivit deciziei, cea mai mare amendă de circa 12,43 milioane de lei a fost aplicată companiei Tincomerț-Grup SRL (deţinută de Eduard şi Sergiu Tintiuc) din Ocniţa, un important jucător pe piaţa cărbunelui şi materialelor de construcţie din zona de nord a ţării.

O amendă de circa 10,8 milioane de lei a fost aplicată companiei Laridan Lux SRL din Chişinău (deţinută de Larisa Danilov) aflată deja în procedură de insolvabilitate şi cu datorii de peste şapte milioane de lei la bugetul de stat.

Cătădeni-Lux SRL din Ialoveni (deţinută de Elenea Tacu – 61,66%, Chicu Chilaru – 31,33%, Sergiu Tiron – 6% şi Vitalie Lungu – 1%) a fost sancţionată cu o amendă de 10,54 milioane de lei, Antrațit SRL din Drochia (Boris, Ion şi Veronica Dibirianschi) – 894.861 de lei, iar Mastercons Grup SRL din Speia, Anenii Noi (Galina şi Sergiu Dudca) – cu o amendă de 368.928,7 lei.

Consiliul Concurentei atenționează că, în conformitate cu art. 5 din Legea concurenței, sunt interzise, fără a fi necesară o decizie prealabilă în acest sens, orice acorduri între întreprinderi sau asocieri de întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi și orice practici concertate care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței pe piața Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: