Constantin Moscovici, Petru Hadârcă… Încă 7 personalități din Moldova vor primi indemnizație de merit, din 2024: câți bani li se acordă lunar 
Full Article 2 minutes read

Constantin Moscovici, Petru Hadârcă… Încă 7 personalități din Moldova vor primi indemnizație de merit, din 2024: câți bani li se acordă lunar 

Pe 6 ianuarie, Ministerul Culturii al Republicii Moldova a anunțat că șapte oameni de cultură se regăsesc în lista noilor beneficiari de indemnizație de merit. Printre aceștia sunt compozitorul Constantin Moscovici, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” Petru Hadârcă și scriitorul Nicolae Spătaru. Începând cu ianuarie 2024, cele 7 personalități din cinci domenii vor primi lunar un sprijin financiar neimpozabil în valoare de un salariu mediu pe economie. 

„Comisia națională pentru acordarea indemnizației de merit, convocată la sfârșit de 2023, a aprobat lista noilor beneficiari de indemnizații de merit în domeniul culturii. Din cele 47 de dosare înaintate Comisiei de către uniunile de creație, prin vot deschis au fost desemnați șapte oameni de cultură, din cinci domenii”, au precizat reprezentanții Ministerului Culturii.

Astfel, din acest an, în lista beneficiarilor de indemnizație de merit se regăsesc următoarele personalități: Anatol Lupu – compozitor, Maestru în Artă; Constantin Moscovici – interpret și compozitor, Artist al Poporului, Maestru în Artă (Creație muzicală); Petru Hadârcă – actor, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Artist al Poporului; Emil Gaju – actor al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, profesor de Arta actorului, Artist al Poporului (Artă teatrală); Eleonora Brigalda – prof., dr. în studiul artelor, pictoriță (Arte plastice); Nicolae Spătaru – scriitor (Creație literară); Gheorghe Nicolaescu – restaurator (Patrimoniu cultural național mobil și imobil).

Fiecare dintre ei vor primi, lunar, un sprijin financiar neimpozabil în valoare de un salariu mediu pe economie, oferit începând cu ianuarie 2024. Salariul mediu pe economie va fi în 2024, conform prognozelor Guvernului, 13 700 de lei.

Indemnizația de merit este o formă de sprijin bănesc din bugetul de stat, care se acordă pe viață, pentru merite în domeniul creației, personalităților notorii care au împlinit vârsta de 60 de ani și sunt rezidenți în Republica Moldova.

În prezent, de această indemnizație beneficiază 250 de personalități din diverse domenii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: