Consultații gratuite și fără bilet de trimitere de la medicul de familie. Ordinul semnat de Ala Nemerenco 
Full Article 2 minutes read

Consultații gratuite și fără bilet de trimitere de la medicul de familie. Ordinul semnat de Ala Nemerenco 

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a anunțat că a semnat și trimis în toate instituțiile medicale ordinul ce stipulează regulile de anulare a obligativității biletului de trimitere de la medicul de familie.

Pe o rețea de socializare, Nemerenco a spus ce trebuie să cunoască toți, și pacienții, și medicii:

pacienții asigurați, la indicații medicale, vor putea beneficia de consultații gratuite ale medicilor specialiști de profil de nivel raional și municipal fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie;

se menține gratuită consultația medicilor specialiști la trimiterea medicului de familie sau altui medic specialist;

internarea în instituții medicale spitalicești de nivel raional și municipal se efectuează la trimiterea medicului de familie, cât și a medicului specialist.

„Conducătorii instituțiilor medicale vor angaja prin cumul sau vor subcontracta în alte instituții medicale serviciile consultative de care nu dispun și vor informa populația unde, când și de cine sunt oferite aceste servicii”, a precizat ministra.

Și cel mai important, potrivit Alei Nemerenco, este că „se interzice categoric perceperea plăților de la persoanele asigurate ca serviciu contra plată pentru orice consultație sau investigație prevăzută în Programul unic de AOAM, inclusiv la prezentarea directă la medicul specialist, în instituția medicală care deservește teritoriul în care persoana este întegistrată la medicul de familie”.

De astăzi înainte sunt anulate variantele de tipul „dacă nu doriți să așteptați, plătiți și vă luăm acum” sau „nu aveți bilet de trimitere? plătiți!”. Instituția medicală în care sunteți înregistrați la un medic de familie nu are dreptul să vă perceapă nicio plată dacă dețineți poliță de asigurare. Aceeași pentru locuitorii întregului raion când merg la specialiștii de profil din secția consultativă din centrul raional. Acum totul depinde de noi înșine – cât de mult ne respectăm unii pe alții”, a conchis Nemerenco.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: