CSM a făcut publică lista actualizată a candidaților care vor lupta pentru funcțiile vacante de judecător la CSJ. Cine a intrat în cursă
Full Article 2 minutes read

CSM a făcut publică lista actualizată a candidaților care vor lupta pentru funcțiile vacante de judecător la CSJ. Cine a intrat în cursă

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat lista actualizată a candidaților care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). În total, candidații vor lupta pentru 20 de funcții vacante la CSJ, dintre care 11 judecători de carieră și 9 din domeniul de drept. 

În lista actualizată se regăsesc, așadar, 25 de persoane. Pentru funcții în CSJ candidează, inclusiv, procurorul general interimar, Ion Munteanu; procurorul adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Sergiu Brigai și directorul Programului Justiție din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea. La fel, în lista actualizată de CSM se regăsește membra Consiliului Superior al Procurorilor, Svetlana Balmuș, avocați, procurori și magistrați ai Curții de Apel Bălți, Judecătoriei Chișinău și Judecătoriei Criuleni.

Amintim că, în luna februarie curent, 16 judecători de la CSJ au depus cererile de demisie. Autoritățile au declarat atunci că „asistăm la un sabotaj” în fața reformelor în curs de desfășurare, în contextul în care demisiile au avut loc la câteva zile distanță de la prezentarea de către Ministerul Justiției a proiectului de lege privind mecanismul de evaluare extraordinară a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ.

La 30 martie, curent, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 64 cu privire la Curtea Supremă de Justiție, care a intrat în vigoare pe 6 aprilie 2023. Potrivit legii, noua componență numerică a Curții Supreme de Justiție urmează a fi constituită din 11 judecători din rândul judecătorilor și 9 judecători din rândul avocaților, procurorilor sau profesorilor universitari în domeniul dreptului.

Menționăm că, lansat pe 10 aprilie, curent, concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție a fost prelungit repetat, până în prezent. Ultima dată, CSM a prelungit concursul în iunie,  după o tentativă eșuată de a numi candidații pentru funcții în CSJ în mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: