Cum arată Cetatea Soroca după restaurare: unele lucrări nu au fost finalizate VIDEO
Full Article 2 minutes read

Cum arată Cetatea Soroca după restaurare: unele lucrări nu au fost finalizate VIDEO

Pe 17 aprilie, Cetatea Soroca și-a redeschis porțile pentru vizitatori, după restaurare. Printre atracțiile noi sunt două capcane la intrare, cunoscute și ca guri de lup. Unele lucrări nu au fost finalizate și încă urmează să fie duse la bun sfârșit, scrie observatorul.md. Problema evacuării apei pluviale din Cetatea Soroca a fost făcută doar pe jumătate. La fel, potrivit sursei, chiar dacă au fost create condiții pentru persoanele cu nevoi speciale, accesul dintre cele două ascensoare rămâne, deocamdată, unul nerealizat. 

Printre atracțiile noi, ce vor putea fi văzute în Cetatea Soroca, sunt două capcane, cunoscute și ca guri de lup. Acestea sunt acoperite parțial cu sticlă. Potrivit muzeografului Cetății, Dumitru Ungurean, cele două pardoseli din sticlă sunt predestinate – prima pentru a vedea fundamentul Cetății, a doua – pentru capcana medievală cu numele „gura de lup” cu o adâncime de 6-7 metri, unde erau instalate țepe.

„Atunci când se forțau primele porți ale intrării din Cetate, datorită îmbulzelii provocate, inamicii cădeau în capcana de tip medieval”, a precizat muzeograful.

El a mai spus că au fost restaurați totalmente pereții și zidăria Cetății, din interior și din exterior – parțial.

Potrivit sursei, unele lucrări nu au fost finalizate și încă urmează să fie duse la bun sfârșit. Două cazemate nu au fost acoperite, altul urma să fie conservat și sticluit însă nu s-ar ști când și din ce surse se vor face aceste lucrări. La fel, potrivit sursei, și rezolvarea problemei evacuării apei pluviale din Cetatea Soroca a fost făcută doar pe jumătate.

Cu toate că au fost create condiții pentru persoanele cu nevoi speciale, accesul dintre cele două ascensoare rămâne, deocamdată, unul nerealizat. Muzeograful Cetății, Dumitru Ungurean, a spus că „momentan ele nu sunt funcționale, dar în cel mai scurt timp ele vor fi puse în funcțiune”.

Cetatea va fi deschisă pentru vizitatori de la ora 08.30 și până la 17.30. Pentru adulți, prețul de intrare este de 30 de lei, pentru elevi – 15 lei, iar copiii de până la 7 ani intră gratuit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: