VIDEO „Aveam un metru și nouăzeci, înalt eram”. Refugiu în artă pentru un bărbat din Fălești, rămas fără picioare și o mână
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Aveam un metru și nouăzeci, înalt eram”. Refugiu în artă pentru un bărbat din Fălești, rămas fără picioare și o mână

Un bărbat din Republica Moldova a devenit sculptor fără o mână și ambele picioare, scrie nordnews.md. Este vorba de Ghenadie Tverdohleb, în vârstă de 35 de ani, din raionul Fălești. În 2015 a auzit prea târziu zgomotul de tren și a fost victima unui accident, în municipiul Bălți. Și-a găsit refugiu în sculptură, iar lucrările sale au ajuns deja în mai multe țări, printre care România și Germania. Bărbatul a spus că suportul oferit de stat este prea mic pentru a face față cheltuielilor și a cerut ajutorul oamenilor pentru a deschide un atelier, dar și pentru a-și cumpăra un cărucior electric.

Un grav accident de tren l-a lăsat pe Ghenadie Tverdohleb fără picioare și o mână. Accidentul a avut loc în 2015, în municipiul Bălți. „Nici n-am auzit zgomotul de tren, era prea târziu. Am întors capul și l-am văzut prea aproape. Cum mergeam pe linie, am sărit să ies din linie, însă picioarele au alunecat și eu am căzut pe șina dreaptă”, a menționat Ghenadie Tverdohleb.

Timp de cinci zile, el s-a aflat în stare de inconștiență. Când s-a trezit, medicii i-au spus că a rămas în viață ca prin minune „Am văzut că mâna este legată și mă gândeam că și picioarele sunt legate, nu le puteam mișca. I-am rugat să-mi dezlege picioarele pentru că nu mai puteam de durere. Când m-au dezvelit mi-au spus că am avut accident de tren, că am fost lovit și nu am picioare”, a spus bărbatul. „Plângeam și spuneam cum am fost și cum am rămas. Aveam un metru și nouăzeci, înalt eram. Acum m-am retras după operația asta, parcă-s un ghem de ață”, a adăugat el.

Potrivit sursei, mai târziu, Ghenadie Tverdohleb și-a găsit refugiu în sculptură, iar lucrările sale au ajuns deja în mai multe țări.

„Mi-a venit așa o idee. La început am început a sculpta am făcut-o pe Maica Domnului cu mâinele în sus și Isus Hristos în potir. Am văzut că-mi reușeșete. Lucrările mele au ajuns și în Anglia, în Germania am trimis 10 cruci. (…) Și în Italia am trimis lucrări, iar în România nici nu mai țin minte câte sunt”, a adăugat el.

Cea mai scumpă lucrare pe care a reușit să o vândă a ajuns în România și a costat 1500 de roni (aproximativ 5 800 lei MDL).

Potrivit sursei, deși are cel mai înalt grad de dizabilitate, bărbatul a spus că suportul oferit de stat este prea mic pentru a face față cheltuielilor. „Ajutorul din partea statului este în valoare de 700 de lei. Pentru căldură, în perioada rece este de 800 de lei. Pensia cu compensația este de 1500 de lei”, a menționat el.

Ghenadie Tverdohleb a spus că vrea să-și deschidă un atelier. Și mai are un vis – un cărucior electric. „Mi-aș dori un cărucior electric pentru a mă deplasa la prieteni, până în drum, uneori îmi trebuie la poștă, dar așa trebuie să mă împingă cineva cu acesta manual”, a comunicat el.

Dacă îți dorești să faci o donație, o poți face AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: