Cum să cumperi bitcoini în Moldova? Explicăm pas cu pas
Full Article 6 minutes read

Cum să cumperi bitcoini în Moldova? Explicăm pas cu pas

Bitcoin a depășit un alt record istoric – 73 de mii de dolari. NM vă povestește de ce începând cu anul trecut a devenit complicat de cumpărat criptomonede în Moldova și cum le puteți cumpăra în continuare.

Ce s-a întâmplat?

În această săptămână, criptomoneda de bază, bitcoin, a atins un alt maxim istoric: 73 de mii de dolari pentru 1 bitcoin. Bitcoin a atins un nou record pentru prima dată din 2021, când rata sa a depășit 69 de mii de dolari. După aceea, rata bitcoin a fost în scădere, iar acum un an și jumătate a coborât sub 16 mii de dolari.

Noul record bitcoin este discutat pe larg în mass-media. NM a publicat anterior un articol despre ce este criptomoneda, cum să o cumperi și dacă este posibil să faci bani cu ea. Cu toate acestea, de-a lungul anilor situația s-a schimbat semnificativ, iar NM a decis să-și actualizeze ghidul.

Cum să cumperi bitcoini în Moldova? Explicăm pas cu pas

Cum poți cumpăra criptomonede în Moldova?

Mai întâi trebuie să creați un portofel cripto. Există o mulțime de programe-portofel, există aplicații pentru telefoane mobile, programe pentru computere și chiar extensii pentru browsere. Există și portofele hardware, care sunt ceva de genul flash USB. Aceste portofele sunt considerate printre cele mai sigure, dar dispozitivul trebuie achiziționat separat și costă de la 1600 lei până la 5500 lei. La înregistrarea unui portofel, vi se va trimite o frază de 12-24 de cuvinte, pe care va trebui să o salvați într-un loc sigur.

Cum să cumperi bitcoini în Moldova? Explicăm pas cu pas

Cel mai simplu mod este să vă înregistrați pe una dintre bursele cripto sau să deschideți un portofel cripto în Telegram cu ajutorul unui bot special. @wallet (t.me/wallet) Înregistrarea pe o bursă cripto este foarte simplă: uneori poți fi verificat prin contul tău Google sau poți trece o înregistrare simplă. Dar există o nuanță importantă în ceea ce privește bursele cripto: acestea respectă de obicei politica Know your customer (kyc) și, pentru a utiliza în mod corespunzător toate funcțiile, trebuie să încărcați fotografii ale documentelor dvs. (buletin de identitate sau pașaport), și, de asemenea, un selfie. Uneori, pentru tranzacțiile cu sume mari, poate fi necesară verificarea locului de reședință (trimiteți la bursă o chitanță pentru plata serviciilor).

 Este legal acest lucru?

Funcționarea criptoschimburilor este interzisă oficial în Moldova. În urmă cu câțiva ani, în Moldova funcționau mai multe criptoschimburi, dar în 2022 Banca Națională a interzis sistemelor de plată să lucreze cu criptomonede, iar apoi Parlamentul a adoptat în 2023 o lege care interzice activitatea schimburilor de criptomonede.

Nu există interdicție privind achiziționarea de criptomonede pentru persoane fizice, dar, conform legii „Cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”, cifra totală de afaceri nu ar trebui să depășească 50 de mii de lei pe lună.

Această prevedere a legii a făcut, în practică, foarte dificilă achiziționarea directă a criptomonedei. După cum a spus pentru NM deputatul partidului de guvernământ Dorian Istratii, după ce au fost operate modificări în lege, a devenit practic imposibil să cumperi criptomonede direct cu carduri bancare. „Reglementările care au fost elaborate pentru bănci în acest sens sunt foarte complexe (legislația presupune ca băncile să monitorizeze cifra de afaceri a criptomonedei clienților – NM). Băncile trebuie să cumpere software special pentru a urmări această cifră de afaceri”, a spus Istratii.

Drept urmare, potrivit lui, băncile au abandonat pur și simplu tranzacțiile legate de criptomonedă. Corespondentul NM a încercat să cumpere criptomonede la bursă folosind diferite carduri bancare, dar tranzacția a eșuat. Serviciul de asistență al uneia dintre băncile a confirmat pentru NM că banca a blocat orice tranzacții legate de criptomonedă.

Dorian Istratii a menționat că sarcina autorităților este să rezolve această problemă împreună cu Banca Națională în viitorul apropiat, astfel încât oamenii să poată cumpăra criptomonede în suma stabilită de lege. Potrivit acestuia, atunci când au fost adoptate modificări ale legii pentru a restricționa lucrul cu criptomoneda, principala problemă a fost finanțarea ilegală a partidelor,
inclusiv prin retragerea criptomonedei”, a spus Istratii (retragerea fondurilor din aplicația Crypto.com este o tranzacție pentru transferul criptomonedei din mediul Crypto .com la o adresă externă: de obicei un portofel sau schimb – NM).

Cum poți cumpăra criptomonede astăzi?

Cum să cumperi bitcoini în Moldova? Explicăm pas cu pas

Ca și anterior, acest lucru nu este ușor de făcut, dar este posibil. Cea mai simplă și ieftină modalitate este să cumpărați criptomonede la bursă print P2P market. Așa puteți cumpăra criptomonede de la alți utilizatori, iar bursa acționează ca un intermediar.

De fapt, tu transferi lei moldoveni de pe cardul tău pe cardul altei persoane, iar acesta transferă criptomoneda în portofelul tău cripto. De exemplu, acum prețul unui 1 USDT (stablecoin este o criptomonedă al cărei curs de schimb este întotdeauna de aproximativ 1 USD) este de aproximativ 18,1-18,2 lei. Piața funcționează în mod similar și invers: transferați criptomonede și primiți bani reali în schimb.

De menționat că, în ciuda interzicerii criptoschimburilor în Moldova, puteți găsi și reclame pe internet despre schimbul offline de criptomonede pentru numerar.

O altă modalitate de a cumpăra criptomonede este prin sisteme de plată străine și schimburi specializate. Vă înregistrați în unul dintre sistemele de plată, de exemplu, PayPal, Skrill etc., vă încărcați contul acolo și apoi îl schimbați în criptomonedă. Dezavantajele acestei metode sunt comisioanele destul de mari, în medie aproximativ 5% în dolari americani. Există destul de multe opțiuni în schimburile străine, de exemplu, puteți chiar trimite un transfer de bani.

Ce să faci cu criptomoneda. Și este posibil să câștigi bani din asta?

Cum să cumperi bitcoini în Moldova? Explicăm pas cu pas

Nu există o soluție sau un răspuns unic la această întrebare. Cineva investește în criptomonede în speranța că va crește semnificativ prețul pe termen lung, cineva este angajat în tranzacționare la burse, încercând să facă bani din mici salturi de preț sau cumpărând mai ieftin într-un singur loc și vânzând mai scump. În plus, bursele au și alte instrumente pentru a investi în criptomonede, cum ar fi depozitele.

Este important de înțeles că, spre deosebire de investițiile tradiționale, de exemplu, depozitele bancare sau obligațiunile guvernamentale, în tranzacțiile cu criptomonede există nu doar oportunități mai mari de potențial profit, ci și riscul de a pierde bani. Oamenii câștigă, dar pierd investiții cu criptomonedele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: