Curtea Constituțională i-a cerut ministrului Nicu Popescu să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției de la Istanbul
Full Article 3 minutes read

Curtea Constituțională i-a cerut ministrului Nicu Popescu să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției de la Istanbul

Curtea Constituțională i-a cerut ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției de la Istanbul, până la soluționarea sesizării. Informația a fost confirmată de către reprezentanții instituției, pe 9 noiembrie.

Ministrul Afacerilor Externe și al Integrării Europene i-a solicitat Curții să ofere o opinie privind ratificarea Convenției de la Istanbul, în contextul existenței unei sesizări pe rolul ei.

Curtea Constituțională i-a comunicat acestuia că, în perioada următoare, Comisia de la Veneția va emite o opinie privind Convenția de la Istanbul și ratificarea ei de către statul Republica Moldova. Mai mult, dată fiind existența sesizării menționate pe rolul Curții și având în vedere principiul loialității constituționale, Curtea i-a cerut Ministrului să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției până la soluționarea sesizării.

***

Pe 19 octombrie, deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Grigore Novac și Vasile Bolea au anunțat că au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) pentru controlul constituționalității Legii cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. ”Scopul Convenției este altul, camuflat, și total străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova dar cel mai important este contrar prevederilor Legii Supreme a Republicii Moldova”, a argumentat Novac.

Pe 14 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat cu voturile deputaților PAS Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul. Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.

Pe 20 octombrie, președinta țării Maia Sandu a promulgat legea cu privire la ratificarea Convenției. Drept urmare, mai mulți enoriași din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei ar fi expediat scrisori adresate arhiepiscopului de Bălți și Fălești Marchel, cu solicitarea de a fi scutiți de obligația de a se ruga lui Dumnezeu „pentru o astfel de conducere a țării”.

Pentru orice stat care aderă, Convenția intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: