Curtea Constituțională: Legea pentru care guvernul și-a asumat răspunderea este neconstituțională
Full Article 4 minutes read

Curtea Constituțională: Legea pentru care guvernul și-a asumat răspunderea este neconstituțională

Legea pentru care guvernul și-a asumat răspunderea în fața parlamentului contravine Constituției. Este concluzia la care au ajuns judecătorii Curții Constituționale (CC), în cadrul ședinței de luni, 13 aprilie. Judecătorul Eduard Ababii a avut opinie separată, iar președintele CC, Vladimir Țurcan, nu a participat la examinarea cauzei. 

Decizia este definitivă și irevocabilă.

Conform procedurii, întâi și-au prezentat sesizările fiecare dintre deputații prezenți. Deputatul independent Alexandru Oleinic a fost singurul care a lipsit, din cauza faptului că se află în autoizolare la domiciliu.

După ce Sergiu Livinenco (PAS), Sergiu Sîrbu (Pro Moldova) și Dinu Plângău (Platforma DA) și-au expus pozițiile, a venit rândul socialistului Vladimir Bolea să prezinte punctul de vedere al parlamentului.

Aceasta a menționat că măsurile criticate de opoziție, precum cele care se referă la tutun și duty free-uri se încadrau la cele menite să susțină agenții economici.

Între deputatul Vasile Bolea și judecătoarea CC, Liuba Șova a avut loc un schimb de replici mai tăioase. Aceasta a întrebat din ce motiv unii deputați nu s-au prezentat la ședința parlamentului, nefiind asigurat, astfel, cvorumul.

„Ați invocat pericolul infectării cu COVID-19. Dacă mâine alți cetățeni care sunt polițiști, brutari sau medici, de exemplu, ne spun că nu ies la muncă, pentru că deputații nu își fac datoria. Ce mesaj transmiteți poporului? Suntem toți cu mănuși, măști, păstrăm distanța socială”, a comentat judecătoarea Liuba Șova.

Ulterior, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a prezentat argumentele guvernului. Acesta a declarat că deputații ar fi putut depune o moțiune de cenzură dacă ar fi vrut să conteste măsurile propuse de executiv.

Președintele CC, fostul deputat socialist Vladimir Țurcanu, nu a participat la examinarea cauzei.

„Pentru înlăturarea oricăror interpretări și aluzii, declar despre abținerea mea de la examinarea sesizării”, a declarat Țurcan la începutul ședinței Curții Constituționale. Prin urmare, ședința a continuat în lipsa acestuia.

Contactată de NM, politologul Agela Colațchi a explicat că după această decizie, guvernul va trebuie să elaboreze un nou proiect de lege privind măsurile anticriză.

„După aceasta, vor trebuie sau să își asume răspunderea sau să vină cu proiectul în parlament, să urmeze cu strictețe regulamentul”, a explicat Colațchi.

Amintim că deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a cerut astăzi recuzarea judecătorului Vladimir Țurcan. Asta după ce, în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 10 aprilie, Igor Dodon a afirmat că l-a sunat pe Vladimir Țurcan după decizia Curții Constituționale de a suspenda legea asupra căreia guvernul și-a asumat răspunderea, iar acesta l-a informat că patru judecători au votat în favoarea acestei hotărâri.

„Eu l-am sunat pe dl Țurcan, să-l întreb ce s-a întâmplat. Înțeleg că 4 membri au votat pentru suspendarea acestei legi. Dl Țurcanu a avut opinie separată”, a precizat șeful statului în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 10 aprilie.

Pe 11 aprilie, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a solicitat pornirea urmăririi disciplinare în raport cu președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan. Iar deputatul grupului „Pro Moldova”, Sergiu Sârbu, a adresat o solicitare de sesizare procurorului general, Alexandr Stoianoglo, pe marginea acestui caz.

Amintim că joi, 9 aprilie, Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care Executivul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului și în care se conțin mai multe măsuri sociale și economice în contextul stării de urgență provocate de COVID-19.

Curtea a admis cererea deputatului Dinu Plîngău, și a suspendat acțiunea Legii privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, până la soluţionarea în fond a cauzei.

De asemenea, Curtea a conexat sesizările toate cele patru sesizări depuse în raport cu această lege de deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca (PAS), Andrian Candu, Serghei Sîrbu (Pro Moldova), Dinu Plîngău (PPDA) și Alexandr Oleinic (independent) într-un singur dosar, atribuindu-i numărul 49a/2019.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: