De ce furtuna i-a luat prin „surprindere” pe meteorologi? Justificările SHS
Full Article 3 minutes read

De ce furtuna i-a luat prin „surprindere” pe meteorologi? Justificările SHS

Furtuna din seara zilei de 25 iulie a luat prin surprindere cetățenii Republicii Moldova, întrucât mesajul sinopticienilor nu a ajuns la ei. În timp ce Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) susține că a transmis cu o oră înainte o avertizare meteorologică în acest sens, pe platformele de difuzare a informațiilor pe care le deține instituția ultimul mesaj a fost public în jurul orei 16. Meteorologii susțin că au acționat conform protocolului. 

SHS informează că în seara zilei de 25 iulie spre Republica Moldova s-a deplasat un front atmosferic rece și în contrastele de temperaturi înalte a contribuit la schimbarea bruscă a vremii, care s-a caracterizat prin averse slabe, descărcări electrice, intensificări de vânt și vijelie.

Meteorologii susțin că au luat toate măsurile de rigoare și au transmis o avertizare meteorologică privind instabilitatea atmosferică conform protocolului

„Avertizarea a fost transmisă la 20:25 către toate entitățile beneficiare conform Schemei de difuzare a informației, iar frontul menționat și-a început manifestarea în jurul orelor 21:30, deci populația a fost atenționată cu cel puțin o oră înainte de a începe furtuna. Suntem în perioada de vară când sunt frecvente astfel de schimbări a vremii, avertizările privind instabilitatea atmosferică se emit cu maximum 6 ore anticipare, iar durata cea mia mică de anticipare fiind de 10-15 minute, conform protocolului”, a declarat SHS.

Astfel, sinopticienii spun că avertizarea a fost trimisă cu o oră înaintea de a începe furtuna, deoarece s-a verificat tehnic probabilitatea declanșării fenomenului și gradul de periculozitate, care nu putea fi prevăzut cu 24 de ore sau mai devreme de ora transmisă.

De menționat că pe pagina de Facebook, Telegram și Viber a Serviciului Hidrometeorologic de Stat ultima avertizare a fost emisă la ora 16:24, unde meteorologii anunțau „averse slabe însoțite de descărcări electrice și vânt moderat”. Totodată, pe pagina web a fost emis codul galben, unde este indicat drept ora emiterii 20:15, însă nu se poate verifica când avertizarea a fost publicată.

Tot la acest subiect, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a îndemnat cetățenii să urmărească pagina web a Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

„Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis noi avertizări meteorologice. Recomandăm cetățenilor să urmărească pagina web a instituției, care plasează aceste informații. Sunt trei mesaje în vigoare: cod galben de instabilitate atmosferică, care va fi în vigoare până la ora 01:00 în cursul zilei de mâine, cod galben de caniculă, care se aplică până la sfârșitul zilei de astăzi și cod portacaliu de caniculă, care vizează regiunea de sud a țării cu maxime de 39 grade”, a declarat Daniel Vodă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: