De ce Guvernul nu a cumpărat toată cantitatea de gaz necesară imediat, la un preț mic? Spînu: „Nu există suficient”
Full Article 3 minutes read

De ce Guvernul nu a cumpărat toată cantitatea de gaz necesară imediat, la un preț mic? Spînu: „Nu există suficient”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că a sesizat mai multe întrebări în spațiul public privind prețul gazului din ultimele zile de pe bursă și care este planul Guvernului pentru a achiziționa gaz în perioada următoare. Astfel, vicepremierul a decis să răspundă la cele justificate.

Andrei Spînu anunță că Guvernul planifică și va achiziționa gaz în continuare.

„Moldova are suficient gaz pentru a depăși această iarnă. Obiectivul nostru actual este să ne pregătim de iarna următoare și în acest sens se analizează cele mai bune opțiuni pentru a achiziționa suficiente volume pentru iarna 2023-2024”, a precizat vicepremierul.

Totodată, ministrul susține că nu a așteptat ca prețul să scadă înainte ca să fie cheltuiți toate cele 300 milioane de euro de la BERD, deoarece obiectivul Guvernului a fost să asigure țara cu gaze cât mai curând posibil.

„Așa au făcut toate guvernele din țările europene și așa este responsabil. Ar fi fost iresponsabil să nu cumpărăm suficiente volume de gaze pentru această iarnă și să așteptăm să scadă prețurile. De asemenea, nimeni nu poate prezice modul în care se va comporta piața și ce prețuri la gaz vom avea. Prețurile pe piață se pot schimba de la o zi la altă în funcție de foarte mulți factori. Amintesc că prețul pe piață a ajuns și la 3400 dolari vara trecută. Vremea neobișnuit de caldă din această iarnă în Europa a avut un rol decisiv la scăderea prețurilor. Care era să fie prețul dacă temperaturile erau mult mai joase?”, a scris Spînu.

Mai mult, vicepremierul informează că chiar dacă prețul pe burse scade, acest lucru nu înseamnă că pe piață există suficient gaz care să se vândă.

În acest sens, Andrei Spînu amintește că ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz și o eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori.

„Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă”, a răspuns el.

De ce Guvernul nu a cumpărat toată cantitatea de gaz necesară imediat, la un preț mic? Spînu: „Nu există suficient”


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: