De la Gagarin la influenceri: cine au fost idolii de ieri și cine sunt idolii de astăzi? Dezbatere „Antinostalgia” la „Europa Liberă”

„Idoli ciopliți: de la Gagarin la influenceri”, acesta este titlul noii dezbateri din proiectul multimedia „Antinostalgia, privind spre viitor”, realizat de Europa Liberă, cu susținerea financiară a ambasadei SUA de la Chișinău.

Cine erau adevărații idoli din perioada comunistă și cum încercau autoritățile să-i înlocuiască cu personaje brevetate de propaganda sovietica? Cum se explică faptul că faimoşii reprezentanţi ai culturii occidentale au devenit modele pentru tinerii din lagărul comunist, dislocând idolii oficiali? Şi care sunt modelele și valorile la care se raportează tinerii de azi și dacă cei care se numesc „influenceri” conștientizează responsabilitatea pe care o au pentru direcția în care îi pot duce pe care îi urmăresc?

Scriitorul Iulian Ciocan va căuta să afle răspunsuri la aceste și alte întrebări, împreună cu politologul şi diplomatul Robert Adam (București) și vloggerul și jurnalistul Andrei Bolocan (Chișinău-Canada).

Dezbaterea live are loc joi, 4 martie, la ora 17.00, și poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Europei Libere, pe site și pe Youtube. Promo-ul dezbaterii poate fi găsit aici.

Materialele realizate de Europa Liberă în cardul proiectului Antonostalgia, privind spre viitor pot fi accesate la acest link: https://moldova.europalibera.org/z/21297

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

AUR Moldova intră în lupta pentru Parlament: formațiunea a decis participarea la scrutinul din septembrie

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din Republica Moldova și-a anunțat intenția de a participa la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Consiliului Politic Național al formațiunii desfășurată duminică, 27 iulie.

Potrivit formațiunii, decizia vine „într-un moment de criză sistemică în Republica Moldova”.

În cadrul reuniunii, a fost aprobată și Declarația Politică a partidului, prin care partidul își propune: participarea activă la alegerile parlamentare, susținerea necondiționată a Unirii R. Moldova cu România, lupta împotriva propagandei ruse și a curentelor moldoveniste, colaborarea cu partide din România care promovează idealul reîntregirii, precum și promovarea unui unionism „modern, realist și bine ancorat în nevoile cetățenilor”.

„AUR din Republica Moldova este mai mult decât un partid, este chemarea istoriei și speranța românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Este datoria noastră față de trecut și responsabilitatea față de viitor”, se mai menționează în comunicatul formațiunii.

Precizăm că formațiunea politică Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) e condusă de George Simion, declarat persoană indezirabilă în Moldova.

În februarie 2024, premierul de la Chișinău Dorin Recean a spus că George Simion participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova.

De cealaltă parte, George Simion crede că este interzis în Republica Moldova pentru activitatea sa unionistă.

SIS

SIS, după ce mai mulți politicieni străini au fost interziși în Moldova: „Au scopul de a promova o agendă extremistă”

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat pe 28 iulie, într-un comunicat, că mai multe persoane care urmau să participe la un eveniment organizat în Republica Moldova au primit interdicție de intrare în țara noastră. Conform SIS, organizatorii evenimentului în cauză ar avea legături cu gruparea criminală condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, iar unii dintre aceștia, alături de o parte din participanți, aveau drept scop promovarea unei „agende extremiste”, subliniind că printre aceștia se numărau susținători ai invaziei ruse din Ucraina. Precizările vin la scurt timp după ce mai mulți politicieni din SUA și UE, care urma să participe la conferința „Make Europe Great Again”, nu au fost lăsați să intre în țară.

Serviciul de Informații și Securitate a transmis că, în baza monitorizării permanente a activităților cu potențial de destabilizare și interferență străină, a fost aplicată interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Moldova pentru mai multe persoane.

Aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor. În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, a menționat instituția.

SIS a mai spus că, pe fundalul tensionat al securității regionale, se desfășoară un șir de „acțiuni camuflate sub forma unor evenimente civice sau culturale”, care fac parte dintr-un spectru mai larg de acțiuni hibride întreprinse de către Rusia pe teritoriul țării noastre. Potrivit SIS, aceste acțiuni se vor intensifica, iar „instituțiile își vor exercita mandatul legal și vor acționa de fiecare dată în interesul Republicii Moldova și pentru a proteja ordinea constituțională”.

Facem un apel către persoanele publice, precum și către toți cetățenii să manifestă prudență, să analizeze critic când primesc invitații de participare la diverse acțiuni sau evenimente publice, fără a cunoaște adevăratul scop sau finanțatorul din umbră al acestor inițiative, fiind astfel manipulați pentru a servi unor interese ostile străine Republicii Moldova. Participarea, chiar și neintenționată, la astfel de acțiuni orchestrate de forțe externe aduce cu sine potențiale riscuri de legalitate, care sunt documentate de oamenii legii”, a spus SIS.

Amintim că, în perioada 28-29 iulie, la Chișinău este preconizată desfășurarea conferința „Make Europe Great Again”. Mai mulți politicieni controversați din UE și SUA, care urmau să participe la acest eveniment, nu au fost lăsați să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre eurodeputatul ceh Ondřej Dostál, purtătorul de cuvânt al partidului suveranist grec NIKI, Dimos Thanasoulas, și activistul suveranist Brian Brown.

NewsMaker

Ex-șeful Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică s-a alăturat Blocului Împreună

Ex-directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) Alexandru Corețchi a aderat la Blocul Împreună. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă din 28 iulie.

Am venit în fața dvs să anunțăm aderarea la echipa Blocului Împreună a domnului Alexandru Corețchi, ex-director STISC. (…) Dumnealui, pentru Blocul Împreună și pentru Republica Moldova, reprezintă o valoare – o valoare profesională, o valoare care poate fi transpusă și transliterată prin întărirea securității cibernetice și naționale.  Ne bucurăm că dumnealui a adoptat această decizie de a susține și de a deveni parte din echipa Blocului Împreună”, a declarat Ștefan Gligor, lider al Blocului Împreună.

La rândul său, Alexandru Corețchi a spus că va continua să activeze cu profesionalism și că „nu va ceda în fața provocărilor”.

Acesta a vorbit și despre dezideratul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Mesajul este că avem restanțe ca și societate, ca și adepți ai viziunii integrării europene. Chiar cu dovada forte că am reușit prin referendum să ne determinăm calea noastră univoc. Nu există cale de întoarcere! Bravo, Moldova, am reușit! Acum este vorba despre integrarea cu cele 27 de națiuni. Și aici provocarea mare este cum o vom face. Aici este nevoie de forță, care să ne permită să schimbăm defectele adânc ascunse și cu succes manipulate de mai multe forțe politice și de dreapta, și de stânga.  Și nu știu de ce nimeni nu are mândria și demnitatea să se apuce să facă revizuirea modelului de organizare a statului, să aibă curajul să umble la legi care implementează și fac posibile opțiuni de corupție, opțiuni de trafic de influență, opțiuni de nedreptate. Deci, aceste valori este necesar de a le îmbrățișa cu toată lumea, de a avea echipe tehnice care să închidă aceste defecte și să pună la dispoziție societății un model de operare a țării care să fie compatibil sută la sută cu modul în care trăiește Uniunea Europeană”, a menționat el.

Potrivit ZdG, Alexandru Corețchi este fost antreprenor IT. El a preluat conducerea Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în 2023. A demisionat din funcție la sfârșitul lunii iunie 2025.

IGSU

FOTO Incendiu puternic în raionul Căușeni: trei case părăsite distruse, 25 de hectare de vegetație mistuite

Un incendiu puternic a cuprins 25 de hectare de vegetație uscată în raionul Căușeni, amenințând mai multe locuințe și o pădure. Pompierii au intervenit timp de 11 ore pentru a stinge focul. Trei case părăsite și aproximativ 300 de grămezi de paie au fost distruse.

Incendiul a izbucnit în localitatea Ciuflești din raionul Căușeni. A fost raportat la Serviciul 112 la ora 13:56, în după-amiaza zilei de 27 iulie.

„Din cauza condițiilor meteorologice, incendiul se răspândea spre pădure și mai multe case din apropiere. Pentru stingerea focului, au fost ridicate pe alertă forțele și mijloacele de intervenție ale IGSU (nota red. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență), conform nivelului sporit de intervenție. Pentru gestionarea intervenției, la fața locului a fost creat statul major. În total, pentru lupta cu focul au fost implicate 11 autospeciale de intervenție din cadrul IGSU, cu 37 de pompieri, precum și 15 unități de tehnică specializată, cu 25 de angajați din cadrul autorităților publice locale”, au comunicat reprezentanții IGSU.

Incendiul a fost localizat la ora 17:30. Pe 28 iulie, în jurul orei 10:30, reprezentanții IGSU au anunțat că incendiul a fost lichidat. Potrivit instituției, în urma intervenției au fost salvate mai multe construcții auxiliare ale caselor de locuit aflate în zona de risc.

„Focul a distrus circa 25 de hectare de teren, 3 locuințe părăsite și 300 de tiucuri din paie. Victime nu au fost raportate. Cauza și circumstanțele izbucnirii incendiului urmează a fi stabilite ulterior”, au precizat reprezentanții IGSU.

IGSU
IGSU
IGSU
IGSU
Colaj NM

Sediul TRM, din nou vandalizat: coloane și geamuri ale instituției – stropite cu vopsea

Sediul companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM) a fost din nou vandalizat. Potrivit Moldova1, în noaptea de 26 spre 27 iulie, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie și neagră coloanele și geamurile Casei Radio, sediul administrativ al instituției.

Reprezentanții postului de televiziune Moldova 1, care aparține companiei TRM, susțin că imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum, la ora 03:20, un individ cu glugă pe cap și fața acoperită vopsește cu spray una dintre coloanele de la intrarea în sediul instituției. Actul de vandalism a durat mai puțin de două minute. Potrivit sursei, în înregistrare se observă că persoana nu a acționat singură. La plecare, aceasta face un gest care pare să indice către cineva, sugerând că îl îndeamnă să se retragă.

Potrivit sursei, imaginile surprinse de camerele de supraveghere au fost transmise autorităților competente.

„Instituția Publică „Compania Teleradio-Moldova” colaborează cu instituțiile specializate pentru identificarea și tragerea la răspundere a autorilor actului de vandalism. Conducerea Teleradio-Moldova condamnă actul de vandalism și califică această acțiune drept o tentativă de intimidare a jurnaliștilor de la posturile publice de radio și televiziune”, se arată în mesajul televiziunii.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții poliției.

Actualizare: „Cazul a fost înregistrat în dimineața zilei de ieri (nota red. 27 iulie) și este investigat de către angajații IP Centru”, a declarat ofițera de presă a Direcției de Poliție Chișinău, Cristina Talpă, adăugând că „în prezent se întreprind acțiuni în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și identificării persoanelor responsabile de vandalizarea sediului TRM”.

***

Amintim că, în septembrie 2024, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie ușile de la intrarea în clădirea Teleradio-Moldova din Chișinău. În aceeași perioadă, au fost vandalizate, prin stropire cu vopsea, și sediile Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernului și Curții Supreme de Justiție. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a declarat că în spatele acestor acțiuni se află un grup de tineri din Republica Moldova, recrutați și instruiți la Moscova pentru a vandaliza instituțiile statului în scopul destabilizării. Șeful IGP a mai precizat că persoanele implicate în acțiuni de destabilizare sau dezordine în masă pe teritoriul Republicii Moldova urmăresc și alte obiective, inclusiv preluarea prin forță a unor instituții ale statului. Detalii AICI.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: