Decis: judecarea cauzelor penale va fi făcută în lipsa moldovenilor care „au fugit în străinătate sau se ascund”
Full Article 2 minutes read

Decis: judecarea cauzelor penale va fi făcută în lipsa moldovenilor care „au fugit în străinătate sau se ascund”

În cadrul ședinței din 14 iulie, Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege care oferă posibilitatea de a instrumenta cauzele penale în lipsa persoanei vizate, dacă aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată. Documentul a fost susținut cu votul a 72 de deputați.  

Inițiativa legislativă vizează procedura de punere sub învinuire în lipsa persoanei, precum și judecarea cauzei în lipsa inculpatului, pentru cazurile în care persoana se sustrage de la urmărirea penală sau se eschivează de la participarea la procesul de judecată.

Totodată, documentul prevede și confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective, dacă acest lucru va fi prevăzut în sentința de condamnare.

În același timp, modificările legislative oferă un șir de garanții procesuale, cum ar fi dreptul persoanei condamnate în lipsă de a solicita reluarea cauzei penale, dacă va depune personal sau prin intermediul unui apărător o cerere în acest sens către organele competente. Astfel, se garantează dreptul persoanei la un proces echitabil și dreptul de a se apăra.

Pe 25 mai curent, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco menționa că Moldova are „multe cazuri când persoane față de care există bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul au reușit să fugă în străinătate sau să se ascundă, iar din acest motiv dosarele nu pot fi finalizate și persoanele nu pot fi trase la răspundere”.

Litvinenco preciza că mecanisme similare se regăsesc în legislația procesual-penală a mai multor țări, cum ar fi România, Ucraina, Georgia, Franța.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: