Declarație: Găgăuzia ar putea boicota alegerile parlamentare și prezidențiale, din cauza noului Cod Electoral
Full Article 2 minutes read

Declarație: Găgăuzia ar putea boicota alegerile parlamentare și prezidențiale, din cauza noului Cod Electoral

Comisia juridică, numiri și imunități a desfășurat pe 26 iulie consultări publice cu privire la noul Cod Electoral. La discuții a participat și vice-speakerul Adunării Populare a Găgăuziei, deputatul independent, Gheorghii Leiciu. Acesta s-a plâns că amendamentele nu se referă la autonomie și a menționat că, în cazul în care nu se va ține cont de propunerile acestora, electoratul găgăuz ar putea ignora scrutinele electorale parlamentare și prezidențiale.

Se crează impresia că autonomia nu este observată. Amendamentele au fost eleborate fără să se țină cont de interesele Găgăuziei”, a spus Leiciu.

Deputatul local a amintit de inițiativa legislativă a Adunării Populare, cu privire la reprezentativitatea Găgăuziei în Parlament: „Am înregistrat o inițiativă legislativă, potrivit căreia în Moldova se introduce sistemul electoral mixt de vot. 96 de deputați vor fi aleși pe circumscripție națională, iar alți 5 conform circumscripțiilor uninominale din Găgăuzia”.

În cazul în care propunerile reprezentanților de la Comrat nu vor fi luate în considerare, electoratul găgăuz ar putea boicota scrutinele republicane.

Pentru noi este foarte important. Am spus și anterior și dacă nu vom fi ascultați, și subliniez încă o dată că este un moment de importanță critică pentru noi, atunci poporul găgăuz ar putea ignora alegerile parlamentare și cele republicane”, a spus Leiciu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: