„Democrația este amenințată peste tot, inclusiv în SUA”. Derek Hogan despre provocările comune ale Moldovei și Statelor Unite
Full Article 3 minutes read

„Democrația este amenințată peste tot, inclusiv în SUA”. Derek Hogan despre provocările comune ale Moldovei și Statelor Unite

Ambasadorul SUA în Moldova, Derek Hogan, a declarat că Moldova nu este singura țară care se află într-o criză politică care face dificilă combaterea pandemiei. Chiar și în Statele Unite, democrația este amenințată, a spus Hogan. Despre aceasta a anunțat anticoruptie.md  pe 11 martie.

„Să fim sinceri. Democrațiile sunt fragile, iar tranzițiile democratice sunt adesea dezordonate. Republica Moldova se află într-o altă criză politică, una care împiedică eforturile de abordare eficientă a efectelor devastatoare ale pandemiei globale COVID-19 și crizei economice. Însă Republica Moldova nu este singura.

Democrația este amenințată peste tot, inclusiv în Statele Unite. Vara trecută, milioane de oameni au ieșit în stradă în Statele Unite pentru a cere dreptate și egalitate rasială. Ca afro-american, înțeleg bine această moștenire și calea lungă ce ne stă în față. Iar în ianuarie, am fost cu toții șocați de asediul violent al Capitoliului, inima centrului guvernului SUA, pentru a împiedica transferul pașnic al puterii.

Chiar și după mai bine de 200 de ani, Statele Unite încă învață din greșelile proprii,” a declarat Hogan.

Cu toate acestea, ambasadorul american este încrezut că atât Statele Unite, cât și Moldova vor putea depăși actuala criză. El a reamintit că în doi ani Moldova a reușit să scape de înfricoșatul oligarh [fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc] și să consolideze independența unor structuri, inclusiv a Curții Constituționale. În plus, potrivit lui Hogan, la alegerile prezidențiale de anul trecut, poporul moldovenesc a arătat că are ultimul cuvânt. Potrivit lui Hogan, cei aleși de popor trebuie să găsească o cale de ieșire din „impasul actual și să înceapă să rezolve problemele presante ale cetățenilor lor”.

Hogan a răspuns la întrebarea de ce Statele Unite s-au arătat interesate de procesele democratice din Moldova de la independența sa.

„Răspunsul meu este simplu: pentru că suntem împreună în acest efort. Anul acesta ne-a amintit cât de mult ne confruntăm în continuare cu lupte comune. Trebuie să lucrăm împreună pentru a lupta împotriva unei pandemii globale, pentru a ne apăra democrațiile, pentru a ne reconstrui economiile și pentru a inspira speranță tinerilor noștri. Și Statele Unite vor continua să fie alături de poporul Republicii Moldova în efortul lui de a construi un viitor mai luminos, mai liber și mai prosper,” a conchis ambasadorul SUA.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: