Deputat PAS, după majorarea tarifului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa prețul prin lege
Full Article 3 minutes read

Deputat PAS, după majorarea tarifului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa prețul prin lege

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian, în contextul noii scumpiri la metan, spune că se analizează opțiunea de a reglementa prin lege prețul gazului metan. Parlamentarul declară că, în următoarele zile, se va investiga situația și va fi luată o decizie în acest sens.

Marian a declarat că a văzut cum Transautogaz a majorat substanțial prețul pentru gaz metan – „chiar dacă tariful pentru gaze naturale rămâne neschimbat și cererea Moldovagaz de majorare încă nu a fost aprobată de ANRE”, a adăugat parlametnarul.

„Prin alte cuvinte, TransAutoGaz a scumpit prețul fără ca costul achiziției să crească. După părerea mea, această practică constituie un abuz. Mai mult decât atât, celelalte 4 companii de pe piață mențin în continuare același preț”, a declarat Marian.

Tot el spune că scumpirile afectează în primul rând taximetriștii. „Este un lucru extrem de neplăcut pentru taximetriștii care folosesc acest tip de combustibil și îi înțeleg de ce. În aceste condiții, analizăm serios opțiunea de reglementa prin lege prețul gazului metan. În următoarele zile, vom investiga situația, vom iniția discuțiile necesare și vom lua o decizie. Așa cum am zis și anterior, abuzurile nu vor fi tolerate”, a conchis Marian.

***

Din data de 22 ianuarie, prețul gazelor naturale comprimate (metan), care este folosit la alimentarea mașinilor de mulți șoferi, a crescut cu peste 4 lei. Liderul pieței moldovenești de vânzare a metanului, Transautogaz, a anunțat o creștere a prețului acestui tip de combustibil, ajungând până la 17,60 lei per litru. „În urma creșterii costului de achiziție al gazelor naturale, Transautogaz anunță o modificare a prețului gazelor naturale comprimate (metan) din 22 ianuarie 2022 pe întreaga rețea a stațiilor de alimentare”, a precizat Transautogaz.

Anterior majorării prețurilor, un litru de metan era comercializat cu 13-14 lei.

Prețul gazului lichefiat nu s-a modificat și a rămas la 13,03 lei.

Reamintim că în Moldova pe 22 ianuarie prețurile la benzină și motorină au atins noi recorduri. Prețul benzinei A-95 a urcat la 22,56 lei pe litru, motorină – la 19,55 lei.

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, în data de 23 ianuarie, a vorbit despre scumpirea gazelor naturale comprimate (metan). Potrivit lui, creșterea prețului este obiectivă ca parte a tendinței generale de creștere a prețurilor pentru toate tipurile tradiționale de combustibil.

Tot în data de 23 ianuarie, Asociaţia Transportatorilor Auto în Regim de Taxi a anunțat că de luni, 24 ianuarie, Chișinăul ar putea să rămână fără taxi. Reprezentanții Asociației au declarat că ținând cont de creșterea prețului la gazul metan „munca în taxi devine nerentabilă atât pentru șoferi, cât și pentru companiile de taxi”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: