Așa zisele autoritățile de la Tiraspol au decis instituirea stării de urgență economică pe întreg teritoriul transnistrean, până pe data de 1 noiembrie. O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 21 octombrie, de deputații nerecunoscuți ai regiunii, reuniți într-o ședință extraordinară. Decizia autorității vine la o zi de la decretarea stării de urgență în regiune de către liderul autoproclamat al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski.
Potrivit președintelui Comisiei pentru politică economică, buget și finanțe, Viktor Guzun, motivul instituirii stării de urgență economică este „apariția unei crize economice generale severe, exprimată prin scăderea critică a producției, stagnarea sub-utilizării capacităților de producție sau dezvoltarea necontrolată a proceselor de stagflație”.
Într-o notă informativă emisă, așa zisul Soviet Suprem al RMN anunță că la ședință a participat și așa numitul lider al Transnistriei, Vadim Krasnoselski.
Amintim că Krasnoselski a decretat în seara zilei de 20 octombrie stare de urgență economică în regiunea transnistreană. Decizia a fost luată urmare a ședinței așa numitului Consiliu de Securitate de la Tiraspol, convocat de urgență. Potrivit site-ului oficial al așa zisei președinții a regiunii, măsura a fost luată în contextul crizei energetice cu care se confruntă Transnistria.
De menționat că potrivit ministrului nerecunoscut al Economiei de la Tiraspol, Serghei Obolonic, urmare a deciziei, Centrala de la Cuciurgan nu va putea să își onoreze pe deplin obligațiile contractuale cu privire la asigurarea malului drept al Nistrului cu energie electrică. Potrivit lui, atât Uzina Metalurgică, cât și cea de Ciment de la Râbnița, și-au sistat activitatea din cauza deficitului de gaz.
Precizăm în acest context că pe site-ul liderului regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, pe 17 octombrie a fost dat publicității un comunicat potrivit cărui concernul rus Gazprom a decis să reducă volumul gazelor naturale livrat în Transnistria: în octombrie cu 30%, iar în noiembrie cu 40% față de perioada similară a anilor trecuți. Așa numitele autorități de la Tiraspol au precizat că, pentru a economisi gazul natural, vor reduce consumul de la Uzina Metalurgică și de la cea de ciment din Râbnița, dar și cea de la Centrala de la Cuciurgan. În aceeași seară, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV, că nu cunoaște nimic despre această situație. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la acea vreme nici autoritățile de la Chișinău, nici așa numitele autorități transnistrene nu au fost notificate oficial de concernul rus în acest sens.
Compania Moldovagaz, principalul furnizor de gaze naturale pe malul drept și stâng al Nistrului, a achitat pe 20 octombrie datoria pe care o avea la Gazprom pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie și în prima jumătate a lunii octombrie. Anunțul a fost făcut de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram. Potrivit oficialului, suma totală transferată în contul gigantului rusesc au ajuns circa 81 de milioane de lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!