Krasnoselski a decretat stare de urgență în Transnistria
Full Article 3 minutes read

Krasnoselski a decretat stare de urgență în Transnistria

Stare de urgență în regiunea transnistreană. Un decret în acest sens a fost semnat astăzi, 20 octombrie, de liderul autoproclamat de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, urmare a ședinței așa numitului Consiliu de Securitate de la Tiraspol, convocat astăzi de urgență. Potrivit site-ului oficial al așa zisei președinții a regiunii, măsura a fost luată în contextul crizei energetice cu care se confruntă Transnistria.

Conform sursei citate, principalele subiecte discutate astăzi de membrii așa numitului Consiliu de Securitate din regiune, convocați de Krasnoselski, au fost: reducerea livrărilor de gaze către Transnistria, care a înregistrat un deficit de 36,9 milioane de metri cubi de gaze în luna curentă, consecințele tendințelor negative în domeniul furnizării de gaze și măsurile de răspuns la situația actuală.

„Participanții la întâlnire au identificat trei aspecte principale: asigurarea populației din Transnistria cu resurse energetice, aducerea gazelor naturale în sectorul industrial al regiunii și furnizarea acestuia către MGRES pentru producerea de energie electrică. Prioritatea sunt nevoile locuitorilor republicii”, se anunță în comunicatul citat.

Conform sursei citate, autoritățile de la Tiraspol au decis, astfel, să acorde resursele energetice, prioritar și pe deplin, instituțiilor vulnerabile din punct de vedere energetic, dar și populației. În ceea ce privește sectorul industrial, au fost introduse  restricții în ceea ce privește volumul de utilizare a gazelor naturale de către întreprinderile bugetare și entitățile de afaceri mai mici.

„Aceste măsuri vor reduce consumul de gaze cu 22 de milioane de metri cubi luna aceasta. O reducere a volumului livrărilor de gaze naturale de la MGRES va reduce, de asemenea, consumul”, anunță comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, urmare a ședinței Consiliului, Krasnoselski a semnat decretul prin care, pe întreg teritoriul regiunii, este instituită stare de urgență. Decretul a fost trimis spre aprobare așa numitului Consiliu Suprem de la Tiraspol.

Amintim că pe site-ul liderului regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, pe 17 octombrie a fost dat publicității un comunicat potrivit cărui concernul rus Gazprom a decis să reducă volumul gazelor naturale livrat în Transnistria: în octombrie cu 30%, iar în noiembrie cu 40% față de perioada similară a anilor trecuți. Așa numitele autorități de la Tiraspol au precizat că, pentru a economisi gazul natural, vor reduce consumul de la Uzina Metalurgică și de la cea de ciment din Râbnița, dar și cea de la Centrala de la Cuciurgan. În aceeași seară, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV, că nu cunoaște nimic despre această situație. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la acea vreme nici autoritățile de la Chișinău, nici așa numitele autorități transnistrene nu au fost notificate oficial de concernul rus în acest sens.

Precizăm că compania Moldovagaz a achitat astăzi, 20 octombrie, datoria pe care o avea la Gazprom pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie și în prima jumătate a lunii octombrie. Anunțul a fost făcut de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram. Potrivit oficialului, suma totală transferată în contul gigantului rusesc au ajuns circa 81 de milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: