Detalii noi despre cazul de violență la o școală din capitală. Ce spune Direcția educație despre profesoara filmată pe ascuns
Full Article 3 minutes read

Detalii noi despre cazul de violență la o școală din capitală. Ce spune Direcția educație despre profesoara filmată pe ascuns

Profesoara care a fost filmată în timp ce ar lovi o elevă, doar pentru că copila i-ar fi cerut să vorbească mai încet în sala de clasă și i s-ar fi adresat la per tu, a fost sancționată. Informația a fost confirmată pentru NewsMaker de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGEST) a Primăriei municipiului Chișinău. Potrivit sursei citate, cazul a avut loc pe 24 ianuarie 2024, în Liceul Teoretic „Alecu Russo”. După incident, începând cu 5 februarie, profesoara a fost înlăturată de la procesul educațional în clasa respectivă.

Potrivit DGEST, urmare a incidentului, administrația liceului a întreprins mai multe acțiuni. În aceeași zi, directorul instituției de învățământ ar fi discutat individual cu părțile implicate și cu mama elevei.

„S-a depus Fișa de sesizare de către dirigintele clasei și a fost înregistrată Fișa se sesizare în Registrul de evidență a cazurilor de ANET. Ulterior, în perioada 25 – 26 ianuarie, s-a asistat la lecțiile cadrului didactic, s-au purtat discuții cu elevii și cadrul didactic de către psihologul școlar, dirigentele clasei, coordonatorul cazurilor de ANET și reprezentantul Inspectoratului de Poliție din sector”, a precizat Direcția Educație pentru NM.

Potrivit sursei citate, Comisia instituțională pentru drepturile copilului a decis pe 31 ianuarie ca profesoara să nu mai predea ore în clasa respectivă. La ședință, susține DGETS, au participat profesoara care ar fi lovit eleva, dirigintele, psihologul școlar și părinții elevii.

„Astfel, începând cu 05 februarie 2024, cadrul didactic este înlăturat de la procesul educațional la clasa dată, iar la data de 06 februarie 2024 Consiliul de etică instituțional decide aplicarea sancțiunii cadrului didactic”, a mai precizat sursa citată, fără să menționeze, însă, în cel a fost sancționată profesoara.

„DGETS reconfirmă poziția fermă de respectare univocă a legislației în vigoare și prioritizarea drepturilor și libertăților fundamentale ale elevilor/ copiilor/ părinților. Subliniem faptul că personalul din sistemul de învățământ general, responsabil de instruire și educație, în mod particular cadrele didactice, trebuie să-și desfășoare activitatea profesională în conformitate cu principiile și normele de conduită a Codului de Etică al cadrului didactic”, se mai arată în răspunsul oferit de Direcția Educație pentru NM.

Amintim că o profesoară din capitală ar fi lovit o elevă, doar pentru că aceasta i-ar fi cerut să vorbească mai încet în sala de clasă și i s-ar fi adresat la per tu. Imaginile video în care este surprins momentul au fost făcute publice pe un canal de Telegram și comentate de edilul Ion Ceban în debutul ședinței săptămânale a Primăriei Chișinău din 12 februarie. Primarul capitalei le-a cerut atunci subalternilor săi să înainteze Ministerului Educației mai multe solicitări, inclusiv privind instalarea camerelor de supraveghere în sălile de clasă. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: