Parlamentul a aprobat în două lecturi proiectul de lege care are drept scop modificarea modalității de indexare a pensiilor și altor prestații sociale și, prin urmare, creșterea coeficientului de indexare. Astfel, din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 3,89%. În acest scop, guvernul va avea nevoie de peste 600 mln de lei. În pofida criticilor opoziției, inițiativa a fost aprobată cu votul a 71 de deputați.
Proiectul de lege propune menținerea indexării bianuale a pensiilor – în aprilie și în octombrie, dar cu un nou mecanism de aplicare a acesteia, începând cu 1 aprilie anul curent.
Astfel, în aprilie 2021, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani – 2018, 2019, 2020, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se va stabili de Guvern.
Argumentând necesitatea proiectului, Vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Odnostalco, a menționat că oamenii nu trebuie să sufere din cauza că uneori legile sunt imperfecte și necesită corectări. Potrivit acestuia, pensiile vor fi indexate cu 3,89%.
Odnostalco a declarat că pensionarii vor primi pensii majorate cu 7,1%. Acesta a amintit și de cei 1000 de lei pe care îi vor primi de Paște pensionarii cu pensiile mai mici de 4 mii de lei. Potrivit socialistului, circa 690 mii de pensionari vor beneficia de această plată unică, iar 713 mii – de indexare.
Deputatul socialist a precizat că în acest scop vor fi cheltuite 95 mln de lei din bugetul asigurărilor sociale. Alte 608 mln de lei vor trebui alocate din bugetul de stat.
La întrebarea deputaților de unde va lua guvernul banii necesari, Odnostalco a declarat că suma va fi găsită din contul rezervelor interne.
Vicepreședinte parlamentului Alexandr Slusari s-a arătat indignat de faptul că socialiștii, încă în decembrie, în timpul guvernului plenipotențiar și știind de faptul că inflația este mică, nu au adaptat bugetul de stat. Acesta a menționat că modificările la buget, în prezent, constituie o încălcare a Constituției, întrucât executivul este interimar. Odnostalco a răspuns că „niciodată nu este târziu să aduci ajustări la buget”.
Deputatul PAS Dan Perciun a calificat inițiativa drept „populistă și situativă” și a subliniat faptul că, în acest mod, va crește deficitul bugetar și datoria internă a țării.
În replică, socialistul a atras atenția că „acum nu este timp de pace, iar legea poate fi îmbunătățită cât trebuie”.
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a menționat că proiectul vine ca răspuns la provocările sociale cauzate de criza pandemică, cei mai vulnerabili fiind pensionarii. ”Ei trebuie să fie protejați, iar noi, Parlamentul, trebuie să dăm dovadă de voință politică pentru a îi ajuta”, a declarat Vlad Batrîncea.
***
Pe 10 martie, șefa statului a înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent. Totodată, Maia Sandu a criticat legea promovată de PSRM, anul trecut, privind indexarea pensiilor de două ori pe an, dar și faptul că, în 2021, în aprilie, pensiile ar urma să nu fie indexate. De cealaltă parte, socialiștii au calificat inițiativa drept „genocid”.
Amintim că NM a scris anterior că, pentru prima oară în ultimii 18 ani, în Republica Moldova, pensiile nu vor fi indexate la 1 aprilie. Informația a fost cofirmată pentru NM de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) pe 3 martie. Potrivit acestora, indexarea nu este justificată, întrucât în cea de-a doua jumătate a anului 2020 nivelul inflației, pe baza căruia se calculează coeficientul de indexare, a fost negativ. În același timp, toți pensionarii a căror pensie este mai mică de 4 mii de lei, vor primi din 1 aprilie o sumă unică în mărime de 1000 de lei.
Și deputații Platformei DA au elaborat o inițiativă legislativă privind sistemul public de pensii, astfel încât guvernul să poată indexa pensiile chiar dacă inflația oficială este sub 2%. Potrivit liderului platformei DA, din cei peste 686 mii de pensionari circa 475 de mii primesc pensii sub 2000 lei.