Dinu Plîngău îl acuză pe Andrei Spânu de trucarea unor licitații și îi cere demisia. Cum a reacționat Ministerul Infrastructurii?
Full Article 4 minutes read

Dinu Plîngău îl acuză pe Andrei Spânu de trucarea unor licitații și îi cere demisia. Cum a reacționat Ministerul Infrastructurii?

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a prezentat mai multe acte care ar confirma fraudarea și trucarea mai multor licitații din domeniul energetic. Este vorba despre tenderele și contractele pentru construcția rețelelor electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, ce ar asigura conectarea cu sistemele românești și europene, de construcție a Termoelectrica, procurarea energiei electrice.

În aceste condiții, Plîngău cere demisia ministrului Andrei Spânu și o anchetă penală pe faptele descrise mai sus. Acesta a prezentat la Procuratura Anticorupție mai multe acte ce confirmă grave abateri de la lege. Contactat de NM, serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a spus că „nu comentează minciunile si declarațiile politice”.

Pe 12 mai în cadrul unei conferințe de presă, Plângău a spus că, mai multe companii participante la licitația privind rețelele electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău se plâng că aceasta ar fi avut loc cu încălcări grave.

„Dovada sunt scrisorile depuse de Mihail Lupașcu, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii în atenția președinției R. Moldova, SIS și CNA,  cât și expertiza tehnică efectuată de experți de la Banca Mondială, au demonstrat că au fost comise favorizarea unei companii în detrimentul altora. Mai mult ca atât, acest subiect a fost discutat la cel mai înalt nivel de autoritățile R. Moldova și cele din România, întrucât una dintre companiile care a participat la licitație este o companie română care a sesizat autoritățile din R. Moldova și România despre trucarea licitației. În pofida celor enunțate mai sus, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a continuat licitația, motivând un preț mai mic oferit de compania câștigătoare”, spune Plîngău.

Potrivit normelor europene, spune Plîngău, diferența de preț a companiei câștigătoare și companiei situată pe locul 2, constituie o diferență de 20.000 de euro la un contract de aproape 30 de milioane de euro.

Acest lucru urma să fie analizat din perspectiva calității efectuării lucrărilor, garanțiilor și lucrărilor de mentenanță, fapt ce creează întrebări pertinente pentru organele de anchetă în legătură cu favorizarea companiei câștigătoare de către factorii de decizie din R. Moldova”, continuă liderul Platformei DA.

De asemenea, spune Dinu Plîngău, ar fi fost trucată și licitația pentru lucrările de reconstrucție la Termoelectrica.

Vorbim despre caietul de sarcini care era întocmit după o anume companie, și anume, Silovîe Mașinî, companie din Federația Rusă, aflată sub duble sancțiuni internaționale. La fel, ca și în cazul precedent, procedura de desemnare a câștigătorului a fost tergiversată. Mai mult ca atât, ministrul Spânu a mințit public că compania cu care urma să fie semnat contractual ar fi unica companie care ar fi participat la licitație.  În realitate, la licitație au mai participat două companii din România și Ucraina. Înaintea semnării contractului, ministrul Spânu justifica pe la toate posturile TV, necesitatea semnării acestui contract cu Silovîe Mașinî. După ce plângerile celorlalte două companii participante la licitație au devenit publice și după ce scandalul legat de această licitație a trecut hotarele R. Moldova, luând în calcul și aspectul sensibil al problemei legat de războiul din Ucraina, la două zile distanță de la semnarea acestui contract, acesta a fost reziliat. Ceea ce poate implica R. Moldova în litigii judiciare aducând atât prejudicii de imagine, cât și materiale”, precizează Dinu Plîngău.

Drept urmare, președintele Platformei DA, cere demisia ministrului Andrei Spânu și o anchetă penală pe faptele descrise mai sus. Acesta a prezentat la Procuratura Anticorupție mai multe acte care ar demonstra abateri de la lege.

Contactată de NM,  Procuratura Anticorupție nu au putut să ne confirme deocamdată dacă a recepționat asemenea documente.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: