Discuții aprinse în Rusia privind revenirea la pedeapsa cu moartea, după atentatul terorist de la Moscova. Oficial: „Nu trebuie”
Full Article 3 minutes read

Discuții aprinse în Rusia privind revenirea la pedeapsa cu moartea, după atentatul terorist de la Moscova. Oficial: „Nu trebuie”

Membra Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, Eva Merkaceva, a declarat că reintroducerea pedepsei capitale, subiect amplu dezbătut în societatea rusă după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall, nu trebuie să aibă loc. Merkaceva a precizat că persoanele condamnate pentru acte de terorism sunt subiectul cercetărilor științifice, care au drept scop identificarea metodelor de a-i „influența” și ale „schimba convingerile”. Anterior, revenirea la pedeapsa cu moartea a fost susținută de vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev, președintele Dumei de Stat Veaceslav Volodin și premierul Mihail Mișustin.

Contactată de presă pentru un comentariu, Eva Merkaceva s-a pronunțat împotriva reintroducerii pedepsei cu moartea.

Nu trebuie reintrodusă (pedeapsa cu moartea în Federația Rusă n. r.)… Acei teroriști care se află acum în detenție pe viață sunt subiecți pentru cercetări științifice serioase. Ei sunt vizitați de oameni de știință, doctori în știință, care îi intervievează pentru a înțelege esența, natura terorismului, pentru a găsi metode de a-i influența să-și schimbe convingerile și, în general, pentru a înțelege unde se află acest mecanism”, a declarat aceasta.

Membra Consiliului pentru Drepturile Omului consideră că pedeapsa cu moartea nu este eficientă și nu va preveni criminalitatea. Aceasta a remarcat că un profesor i-a spus că și-a propus să „întoarcă complet pe partea luminoasă” teroriștii. „A reușit… Toate acestea sunt posibile și pot fi folosite la nivel de stat pentru a preveni terorismul”, a adăugat Merkaceva.

Precizăm că, în urma atacului terorist de la Crocus City Hall, în societatea rusă s-a început o dezbatere publică în privința unei eventuale reveniri la pedeapsa cu moartea, la care, până acum, au participat parlamentari, înalți oficiali, juriști, etc. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a făcut apel la omorul autorilor atacului terorist, președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin a declarat că aceștia „trebuie distruși”, iar prim-ministrul Mihail Mișustin – „vinovații nu merită milă”.

***

Amintim că atacul terorist de la Crocus City Hall, amplasat în orașul Krasnogorsk, regiunea Moscova, a avut loc în seara zilei de 22 martie, înainte de concertul trupei Picnic. Mai multe persoane au dat buzna în clădire și au deschis focul, ucigând și rănind sute de oameni.

În după-amiaza zilei de 23 martie, serviciul de presă al Kremlinului a anunțat că directorul FSB-ului i-a raportat lui Vladimir Putin despre reținerea a 11 persoane, inclusiv a patru autori direcți ai atacului terorist. Cei patru bănuiți au fost arestați preventiv pentru două luni.

Autoritățile de la Moscova, inclusiv președintele Vladimir Putin, susțin că persoanele reținute plănuia să fugă în Ucraina – țară care se confruntă cu invazia rusă – și că aveau „contacte relevante pe partea ucraineană”.

De cealaltă parte, autoritățile de la Kiev au negat orice implicare în cadrul sângerosului atentat de la Crocus City Hall.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: