„Torturarea este inacceptabilă”. Ombudsmanul Rusiei pentru drepturile omului, după ce suspecții atacului de la Crocus au apărut bătuți
Full Article 3 minutes read

„Torturarea este inacceptabilă”. Ombudsmanul Rusiei pentru drepturile omului, după ce suspecții atacului de la Crocus au apărut bătuți

Torturarea persoanelor reținute pentru infracțiuni este inacceptabilă. Declarația a fost făcută ombudsmanul pentru drepturile omului din Rusia Tatiana Moskalkova, după ce cele patru persoane suspectate că au deschis focul la sala de concerte Crocus City Hall, au apărut la o ședință de judecată cu urme evidente de bătaie pe corp.

Deși reținerea infractorilor poate avea loc într-o formă acută, iar legislația penală prevede că acțiunile care aduc prejudiciu în timpul reținerii nu atrag după sine răspunderea, este absolut inacceptabilă torturarea reținuților și inculpaților”, a declarat Moskalkova într-un comentariu pentru TASS.

Recent, după ce în spațiul public au apărut imagini cu cei patru presupuși atacatori de la Crocus City Hall cu semne de bătaie, organizația activiști pentru drepturile omului au condamnat torturarea suspecților.

Am spus întotdeauna și vom continua să spunem că valoarea mărturiilor obținute prin tortură de către forțele de ordine este extrem de scăzută. De cele mai multe ori, o persoană, în locul adevărului, spune ceea ce va pune capăt sau va opri tortura. Victimele torturii dau adesea informații false pentru a opri, cel puțin temporar, violența. Mărturisirile extrase prin tortură pot conduce ancheta pe o cale greșită și pot priva autoritățile de o imagine obiectivă a ceea ce s-a întâmplat. Iar dacă nu se cunosc toate circumstanțele infracțiunii, s-ar putea ca, în viitor, să nu poată fi prevenită o oroare similară”, se arată într-o declarație publicată de organizația „Echipa împotriva torturii”.

***

Atacul terorist de la Crocus City Hall, amplasat în orașul Krasnogorsk, regiunea Moscova, a avut loc în seara zilei de 22 martie, înainte de concertul trupei Picnic. Mai multe persoane au dat buzna în clădire și au deschis focul, ucigând și rănind sute de oameni. În după-amiaza zilei de 23 martie, serviciul de presă al Kremlinului a anunțat că directorul FSB-ului i-a raportat lui Vladimir Putin despre reținerea a 11 persoane, inclusiv a patru autori direcți ai atacului terorist.

O zi mai târziu, un tribunal din Moscova a pronunțat decizii privind plasarea în arest preventiv, până pe 22 mai, pentru cei patru presupuși atacatori. Suspecții au apărut la ședință cu vânătâi. Mai mult, unul dintre bărbați a fost adus pe targă, iar altul avea un bandaj în zona urechii. Anterior, pe online a fost publicat un video în care se vede că, în timpul reținerii, forțele de securitate îi taie o parte din ureche bărbatului respectiv.

Pe 25 martie, instanța de judecată a trimis în arest preventiv încă 3 suspecți, iar pe 26 martie – încă unul. Toți patru au fost plasați în arest preventiv, la fel, până pe 22 mai.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: