DOC Cazul asistenților personali din Chișinău: CNA a pornit o procedură contravențională
Full Article 4 minutes read

DOC Cazul asistenților personali din Chișinău: CNA a pornit o procedură contravențională

Centrul Național Anticorupție (CNA) a pornit o procedură contravențională cu privire la situația asistenților personali din Chișinău. S-a întâmplat după ce consiliera fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Irina Baran a depus un demers la CNA, solicitând atragerea la răspundere a persoanelor vinovate din cadrul Primăriei Chișinău și Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului din Chișinău, care „au încălcat drepturile copiilor cu dizabilități și asistenților personali ai acestora”. 

Vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC Dumitru Ivanov a declarat că „CNA a pornit procedura contravențională pe subalternii lui Ion Ceban care la indicația sa au concediat asistenții personali care au grijă de copii și adulți cu dizabilități severe, iar la o parte din aceștia le-a redus în salariile”.

Asta e o dovadă clară că persoanele din cadrul Primăriei Chișinău și a Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului din mun. Chișinău, a admis acțiuni ce depășesc în mod vădit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate prin lege și au încălcat drepturile și interesele ocrotite de lege ale copiilor cu dizabilități din mun. Chișinău și asistenților personali”, a menționat Ivanov pe rețelele de socializare.

NewsMaker a intrat în posesia răspunsului CNA către consilierea municipală Irina Baran. Cea din urmă a fost informată de directorul adjunct al Centrului Alexandru Savca că „a fost pornită procedura contravențională”.

În rezultatul examinării demersului dumneavoastră înregistrat în cancelarie, potrivit căruia solicitați atragerea la răspundere a persoanelor vinovate din cadrul Primăriei mun.Chișinău și Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului din mun. Chișinău, care prin acțiuni ce depășesc în mod vădit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate prin lege, contrar intereselor publice, au prejudiciat și încălcat drepturile și interesele ocrotite de lege ale copiilor cu dizabilități din mun. Chișinău și asistenților personali ai acestora, vă informăm că pe aspectele invocate în sesizare a fost pornită procedura contravențională, iar despre decizia adoptată vă vom informa suplimentar”, a comunicat directorul adjunct al CNA.

DOC Cazul asistenților personali din Chișinău: CNA a pornit o procedură contravențională

NewsMaker

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că, începând cu 2024, finanțarea serviciului cu privire la asistenții personali se va face din contul bugetului de stat. Cu o excepție: municipiul Chișinău și Găgăuzia își vor asuma cheltuielile singure. Atunci ministrul Alexei Buzu a explicat că cele două regiuni au suficienți bani pentru a-și onora plățile din cont propriu.

Primăria municipiului Chișinău a criticat decizia autorităților și chiar le-a acționat în judecată. Edilul Ion Ceban spunea că municipalitatea nu are bani și a acuzat autoritățile centrale că pasează numeroase sarcini pe umerii primăriilor, fără a oferi, însă, și resurse financiare pentru asta. Deciziile autorităților centrale și municipale au provocat o serie de proteste în capitală.

Pe 12 martie, Ministerul Muncii declara că municipiul Chișinău are bani pentru serviciul asistență personală și că pentru a evalua care este situația în capitală, Inspectoratul Social de Stat a efectuat vizite de control la Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului și Direcția generală asistență medicală și socială și a constatat mai multe ilegalități, care vor fi transmise autorităților statului. Unul din rapoarte a fost transmis deja Centrului Național Anticorupție „dat fiind faptul că a fost constat abuz de putere”. Totodată Ministerul Muncii s-a adresat în instanța de judecată pentru a fi anulate dispozițiile emise de direcții cu privire la serviciul asistență personală. Detalii AICI.

Pe 19 martie, Guvernul a anunțat că va oferi compensații, în sumă de 5 mii de lei, pentru asistenții personali din Chișinău. Este vorba despre asistenții personali care au fost demiși sau care au rămas cu doar jumătate de salariu, prin decizia Primăriei Chișinău, calificată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale drept una „abuzivă”. În reacție, reprezentanții Primăriei au declarat că „este de datoria Guvernului să asigure toți cetățenii egal”. „Or, aducem aminte că doar Chișinăul și UTA Găgăuzia au fost discriminați de Guvern și au fost tăiate acele finanțări în programul „restart” pentru asistenții personali. Ei au creat această problemă, după care făcând politică declară că o rezolvă”, a declarat consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: