DOC Congresul Autorităților Locale, despre invalidarea mandatelor primarilor de Căușeni și Căinari: „Un abuz”
Full Article 3 minutes read

DOC Congresul Autorităților Locale, despre invalidarea mandatelor primarilor de Căușeni și Căinari: „Un abuz”

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) consideră că deciziile de a invalida mandatele primarilor de Căușeni și Căinari reprezintă un abuz, depășirea atribuțiilor legale și exces de putere.  Mai mult, Congresul susține că acțiunile nu ar avea nicio motivare temeinică juridică și chiar ar contraveni competențelor legale a consiliilor electorale locale, care au decis să invalideze mandatele.

„În privința acestor concurenți electorali care au fost aleși în calitate de primari s-a expus deja Comisia Electorală Centrală (CEC) și instanțele judecătorești care au luat decizii de a  permite participarea acestor aleși locali în campania electorală. Astfel, cu ce drept, un organ electoral, ierarhic inferior își arogă dreptul de a reconsidera cazul dat și de a adopta o decizie contrară pe același subiect, în privința acelorași subiecte și în privința cărora nu există decizii definitive ale CEC și instanțelor de judecată!?”, se întreabă reprezentanții CALM, potrivit declarației emise pe 23 noiembrie.

CALM susține că controlul legalității și, în rezultat, validarea mandatului alesului local trebuie să aibă ca țintă dacă a fost sau nu viciată voința alegătorilor ca bază a democrației locale. În caz contrar, se arată în textul declarației, decizia organului electoral ar încălca principiile constituționale fundamentale, s-ar contrapune sau chiar ar contrazice voinței cetățeanului, ceea ce are, potrivit sursei citate, „un efect de neîncredere sau chiar discreditare a organelor statale”.

CALM cere în acest context intervenția autorităților competente ale statului din domeniul electoral și legislativ prin:

  • Stoparea „acțiunilor abuzive” ale organelor electorale de circumscripție respective prin implicarea organelor electorale centrale (CEC) și autorităților publice competente, prin decizia cărora aleșii locali respectivi au fost admiși în cursa electorală;
  • Anularea actelor prin care au fost invalidate mandatele primarilor, admiși în alegerile locale și respectarea voinței colectivităților locale și drepturilor lor constituționale;
  • Modificarea cadrului legal în sensul readucerii competenței de validare a mandatelor aleșilor locali de către un actor profesionist și neutru care este instanța de judecată.

Amintim că Consiliul electoral Căușeni a decis, pe 19 noiembrie, în timp ce în țară era organizat turul doi al alegerilor locale generale, să invalideze mandatul primarului ales al orașului, Anatol Donțu – pentru care în primul tur și-au dat votul peste 76 la sută dintre alegători. Contactați de NM, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) au precizat că decizia a fost luată din cauza interdicției impuse de Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Pe de altă parte, atât Donțu, cât și reprezentanții partidului pe care l-a reprezentat la scrutin – Platforma Demnitate și Adevăr (DA) – au spus că vor contesta decizia consiliului electoral local. Mai mult, liderul Platformei DA, Dinu Plângău, a îndemnat CEC să revadă decizia în privința lui Anatol Donțul. Plângău nu a exclus că va organiza proteste, dacă Donțu nu va fi repus în funcție. Detalii – AICI.

Pe 23 noiembrie, Dinu Plângău a anunțat că a sesizat Procuratura în vederea organizării, cercetării și examinării în ordinea prevăzută de Codul de procedură penală a depășirii atribuțiilor de serviciu de către membrii Consiliului electoral al circumscripției electorale Căușeni nr. 10/1, care, spune el, „contrar prevederilor legale” au invalidat mandatul de primar, „fără a prezenta vreo motivare și în lipsa contestațiilor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: