DOC Ministrul Muncii Alexei Buzu, acționat în judecată de 15 foști angajați: au cerut câte 10 mii de lei prejudiciu și dezmințirea informațiilor
Full Article 3 minutes read

DOC Ministrul Muncii Alexei Buzu, acționat în judecată de 15 foști angajați: au cerut câte 10 mii de lei prejudiciu și dezmințirea informațiilor

Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a fost acționat în judecată de foști angajați, 15 la număr, ai Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM). Împreună cu fostul șef al instituției, Dumitru Stăvilă, aceștia declară că unele afirmații ale lui Buzu le-au lezat onoarea și demnitatea profesională. Asta, după ce Buzu și-a expus public opinia privind integritatea instituțională a ISM, dar și a unor angajați. Judecătorul a restituit cererea, constatând lipsa de substanță și argumentare a acesteia, scrie Anticorupție

Un grup de foști angajați, în frunte cu ex-șeful ISM, Dumitru Stăvilă, l-au acționat în instanță de ministrul Muncii, Alexei Buzu, în data de 4 mai 2023. Aceștia sunt nemulțumiți de comentariile pe care le-a făcut ministrul în ceea ce pivește eficiența instituției și a unor angajați în combaterea muncii la negru. Într-un material publicat de Ziarul de Gardă, Buzu a accentuat că „peste 30 la sută dintre angajații Inspecției Muncii au plecat după evaluare”, fiind vorba despre cazuri de lipsă de integritate și performanță profesională.

Reclamanții au cerut dezmințirea informației, calificând-o drept una falsă, și au cerut fiecare câte 10 mii de lei prejudicii morale. Totuși, judecătorul a evidențiat faptul că cererea nu este clară în ceea ce privește motivarea acțiunii, dar nici la capitolul concretizarea pretențiilor reclamanții nu stau mai bine. Plângerea a fost restituită pentru a fi înlăturate neajunsurile. În caz contrar, va avea aceeași soartă ca și prima.

Alexei Buzu a declarat în repetate rânduri că nu este mulțumit de prestația Inspectoratului de Stat al Muncii, mai ales în ceea ce privește contracararea fenomenului „salariului în plic”. Buzu și-a exprimat opinia că instituția trebuie reformată profund, deoarece este „într-un somn profund de ani de zile”.

În context, la sfârșitul anului 2022, a fost modificat și cadrul legal, iar inspectorii muncii au obținut un mandat mai larg pentru realizarea controalelor inopinate. Anterior, persoana juridică supusă verificărilor trebuia notificată, iar inspectorii nu aveau access la toate datele.

Paralel, în luna aprilie curent, a fost anunțat concurs a fost anunțat un concurs pentru suplinirea a 25 de funcții de inspectori. Viitorii angajaţi vor fi instruiţi peste hotare şi vor avea la dispoziţie un sediu nou şi modern. Astfel, autoritățle speră să atragă personal calificat pentru a combate munca la negru în Republica Moldova, din cauza căreia statul pierde anual aproximativ 15 miliarde de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: