Deputatul socialist Adrian Albu a adresat o interpelare Serviciului de Informații și Securitate (SIS) prin care solicită mai multe detalii cu privire la declarațiile Maiei Sandu din 13 februarie. Șefa statului menționa că Federația Rusă ar avea în plan să destabilizeze situația din Republica Moldova și să schimbe puterea de la Chișinău.
Socialiștii spun că „interpelarea vine și drept urmare a reacției dure din partea prim-ministrului Muntenegrului, Dritan Abazovic, și a ministrului de externe al Serbiei, Ivica Dacic privind implicarea cetățenilor sârbi, respectiv muntenegreni în pretinsele provocări”.
Astfel, socialiștii cer de la SIS mai multe informații cu privire la planul de destabilizare a țării.
„Cine a colectat datele (informația) privind pretinsul plan? A fost sau nu pornită cauză penală pe subiectul dat, urmare a prezentării probelor pertinente de către SIS? Cine a stat în spatele pretinselor destabilizări? Au fost sau nu identificați presupuși diversioniști din țări membre NATO, precum s-a făcut referire la Muntenegru, sau alte state? A fost intentată o cauză penală urmare a probelor acumulate în toamna anului 2022? La ce etapă se află dosarul dat, în cazul existenței acestuia?”, comunică socialiștii.
De asemenea, Albu solicită „să fie informat dacă declarațiile privind participarea în presupusele acțiuni de destabilizare a veteranilor, foștilor angajați ai forțelor de ordine și a exponenților partidelor politice din opoziție sunt bazate pe probe concludente”.
Socialistul mai cere Serviciului să i se comunice „dacă au fost sau nu întocmite listele presupușilor diversioniști străini, pentru a fi transmise Poliției de Frontieră a Republicii Moldova în vederea stopării accesului acestora pe teritoriul statului”.
Deputatul a solicitat prezentarea informației „în termen ce nu va depăși 10 zile de la data recepționării”.
Pe 13 februarie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a numit „iresponsabilă” declarația Maiei Sandu că Rusia pregătește o destabilizare în Republica Moldova. Ei declarau că Serviciul de Informații și Securitate trebuie să prezinte dovezi în acest sens. „În caz contrar, astfel de declarații pot fi considerate o provocare ce are ca scop atragerea Moldovei într-un conflict militar”, adaugă Blocul.
***
Recent, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi intercepat planul Rusiei de a perturba situația politică din Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu.
Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni. Prin urmare, reprezentanții Serviciului au menționat că au identificat mai multe activități care ar avea ca scop „subminarea statului Republicii Moldova”.
Pe 12 februarie, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei Alexei Danilov declara că Rusia intenționează să dea o lovitură de stat în Moldova în viitorul apropiat. Pentru aceasta, potrivit lui, Kremlinul poate implica luptători ceceni.
Într-o reacție, liderul cecen Ramzan Kadîrov l-a numit pe Danilov „un încrezător în sine” și a declarat că dacă va fi un ordin de la Comandantul Suprem, atunci acesta va fi îndeplinit fără a fi discutat. „Dacă va fi un ordin de la Comandantul Suprem, suntem pregătiți să mergem chiar și în America, vom lăsa Moldova cu mult în urmă. Și oricare astfel de ordin nu este discutat, ci îndeplinit”, a spus el.
Pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a spus că „declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova a fost confirmată de instituțiile noastre”. Ea a mai declarat că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.
„Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Sandu. Șefa statului a menționat că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.
Potrivit Maiei Sandu, scopul acestor acțiuni „este schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”.
După ce Maia Sandu a anunțat că în Moldova s-ar pregăti destabilizări, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a chemat toate partidele din țară la protest.
Tot pe 13 februarie, deputatul PAS Andrian Cheptonar a declarat că mai mulți diversioniști din Serbia urmau să ajungă în Republica Moldova cu pretextul desfășurării unui meci de fotbal de la Chișinău. Ministrul Afacerilor Externe Ivica Dačić a cerut explicații din partea Chișinăului cu privire la cetățenii sârbi implicați în astfel de planuri.
Persoanele din Serbia, care intenționau să ajungă în Republica Moldova pentru meciul Sheriff-Partizan, planificat pentru 16 februarie la stadionul Zimbru din Chișinău, au primit refuz de intrare în țară. Informația a fost confirmată pentru NM de către comisarul Raisa Novițchi, reprezentanta Poliției de Frontieră. Aceasta a precizat că persoanele respective „nu întruneau condițiile” necesare.
Totodată, mai mulți sportivi din Muntenegru care urmau să ajungă la o competiție internațională în Republica Moldova au primit refuz de intrare în țară pe Aeroportul Internațional Chișinău. Contactată de NM pentru un comentariu, comisarul Raisa Novițchi, reprezentanta Poliției de Frontieră, a precizat că persoanele respective „nu întruneau condițiile” necesare pentru a obține accesul.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!