Dodon a bătut palma cu Ciaika. Ce activitate va sponsoriza la Chișinău, fiul fostului procuror general al Rusiei
Full Article 3 minutes read

Dodon a bătut palma cu Ciaika. Ce activitate va sponsoriza la Chișinău, fiul fostului procuror general al Rusiei

Cheltuielile pentru reparația Casei-muzeu „A.S. Pușkin” din Chișinău vor fi acoperite de către Igor Ceaika, ambasadorul de afaceri în Moldova al Asociaţiei „Delovaia Rossia” și fiul fostului procuror general al Rusiei. Anunțul a fost făcut luni, 17 februarie, de către președintele Igor Dodon. 

„Bugetul municipal și cel de stat pentru anul 2020 nu prevăd cheltuieli pentru Casa-muzeu „A.S. Pușkin”, iar procedura de alocare a mijloacelor financiare ar fi durat timp îndelungat. M-am adresat către prietenii Republicii Moldova din Rusia, care au găsit o modalitate de a finanța etapa inițială – expertiza, proiectarea și soluționarea problemelor urgente de reparație. Au fost deja transferate cca 2,5 milioane de lei (123 mii de euro), iar alte 1,5 milioane de lei vor fi transferate imediat ce vor fi definitivate documentele de proiectare”, a explicat șeful statului gestul lui Ciaika.

Amintim că, în data de 27 ianuarie, după o vizită a Casei-muzeu „A.S.Pușkin”, președintele Igor Dodon a anunțat că „a dispus” ca Ministerul Culturii Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău să identifice și să aloce circa 550 mii de lei pentru reconstrucția acoperișului clădirii.

Igor Dodon a mai scris că își dorește ca lucrările de renovare să fie finalizate până în data de 21 septembrie, cînd va fi marcată împlinirea a 200 de ani de la exilarea poetului rus la Chișinău.

Amintim că, în data de 5 noiembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis că Moscova va acorda sprijin financiar Chișinăului, pentru renovarea muzeului A.S.Pușkin.

Precizăm că Igor Ceaika este om de afaceri și fiul cel mic al fostului procuror general al Rusiei. Acesta s-a întâlnit în numeroase rânduri cu președintele Igor Dodon și a efectuat vizite în Republica Moldova. Anterior, presa a scris că Igor Ciaika are interese de afaceri în regiunea transnistreană, în domeniul criptovalutei. De asemenea, Dodon a spus că Ciaika a contribuit, în iarna lui 2019, la eliberarea din captivitate a celor doi piloți moldoveni.

De asemenea, Igor Ceaika ar avea afaceri comune cu fratele președintelui moldovean.

Precizăm că în data de 9 ianuarie, președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, a depus un demers pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cu privire la preluarea de către Igor Chaika a cotei majoritare a firmei care deţine posturile Accent TV şi Primul în Moldova. Potrivit liderului PL, aceste posturi i-ar aparține, de fapt, președintelui Igor Dodon.

Vă rugăm să ne susțineți cu un like la pagina de Facebook

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: