Dodon, îngrijorat de relația Moldovei cu Rusia: „Noi, ca țară mică, avem nevoie de parteneriat strategic și dialog”
Full Article 2 minutes read

Dodon, îngrijorat de relația Moldovei cu Rusia: „Noi, ca țară mică, avem nevoie de parteneriat strategic și dialog”

Republica Moldova trebuie să reia „parteneriatul strategic și dialogul” cu Federația Rusă, în mod „urgent”. Declarația a fost făcută de liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Igor Dodon într-un interviu pentru jurnalista pro-Kremlin Daria Aslamova, publicat pe 15 februarie.

Trebuie să reluăm urgent dialogul strategic cu Rusia. Și nu spun asta doar pentru că sunt aici, este poziția oficială a Partidului Socialiștilor, pe care îl conduc. Nu sunt un partid pro-rus sau pro-european, ci pro-Moldova. Rezonez cu poziția lui Orban (premierul Ungariei – n. r.): este membru NATO și UE, însă apără interesul național al Ungariei. (…) Noi, ca țară mică, avem nevoie de parteneriat strategic și dialog cu Rusia. Din păcate, în ultimii trei ani acesta (dialogul – n. r.) lipsește complet. (…) Moldova nu participă la platformele CSI sau UEE”, a spus Dodon.

***

Precizăm că relațiile moldo-ruse „s-au răcit” după declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina, pe care conducerea Moldovei o condamnă constant, precum și în urma apariției în spațiul public al unui scandal de spionaj. În iulie 2023, Jurnal TV și publicația independentă The Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul ambasadei ruse la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă, inclusiv să colecteze informații despre securitatea țării. Drept urmare, prin decizia autorităților de la Chișinău, 45 de angajați ai ambasadei au fost expulzați din Moldova. Numărul diplomaților ruși în Moldova a fost redus, așadar, la 10, iar cel al personalului tehnic – la 15.

La rândul său, ambasada Rusiei la Chișinău a anunțat, ulterior, că Secția consulară a misiunii diplomatice își sistează, din 5 august, temporar, activitatea. Ambasada Rusiei a precizat într-o notă informativă, fără a oferi detalii, că măsura a fost luată din „motive tehnice”.

Noul ministru de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, a declarat în luna ianuarie 2024 că poziția Republicii Moldova în comunicarea cu orice stat, inclusiv Rusia, este una „principială“, „bazată pe interesul moldovenilor” și având la bază respectarea „suveranității, independenței și unității teritoriale” a Republicii Moldova. „Acestea sunt bazele relațiilor noastre atât cu Federația Rusă, cât și cu orice alt stat”, a conchis Popșoi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: