Doi candidați intră în lupta pentru fotoliul vacant de judecător la Curtea Constituțională. Cine sunt
Full Article 1 minutes read

Doi candidați intră în lupta pentru fotoliul vacant de judecător la Curtea Constituțională. Cine sunt

Magistrata Viorica Puica, care deține în prezent funcția de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ), aspiră la fotoliul vacant de judecător la Curtea Constituțională (CC). Potrivit listei făcute publice de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în funcție își dorește să ajungă și procurorul-șef al Secției combatere trafic de ființe umane din cadrul Procuraturii Generale, Sergiu Russu.

Curtea Constituțională este compusă din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi alți doi, de Consiliul Superior al Magistratului (CSM).

În prezent, judecătorii numiți de Guvern sunt președintele actual al Curții, Domnica Manole și fostul președinte al CC Nicolae Roșca. Liuba Șova și Vladimir Țurcan au fost numiți de Parlament, iar Serghei Țurcan a fost numit de CSM. Toți cei cinci judecători ai Curții au fost numiți în funcție în anul 2019.

Amintim că Domnica Manole a devenit din nou președintă a Curții Constituționale, pe 10 noiembrie. Ea a fost aleasă în funcție cu majoritate de voturi. În ajun, Nicolae Roșca a demisionat de la șefia instituției. Vezi cine este Domnica Manole – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: