Doi inspectori vamali și un ofițer de la frontieră, plasați în arest în izolator pentru 30 de zile 
Full Article 3 minutes read

Doi inspectori vamali și un ofițer de la frontieră, plasați în arest în izolator pentru 30 de zile 

La insistența procurorilor anticorupție, Procuratura Anticorupție anunță că doi inspectori vamali și un ofițer de la frontieră au fost plasați în arest preventiv. Anterior, aceștia prin deciziile judecătorilor, au fost plasați în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. Procurorii anticorupție nefiind de acord cu soluția dispusă de prima instanță, au contestat-o cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

Astăzi, 22 februarie, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis în totalitate recursurile procurorilor anticorupție privind plasarea în arest preventiv pe un termen de 30 zile, a doi inspectori din cadrul Serviciului Vamal și un ofițer din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, vizați într-o cauză penală de corupție.

Menționăm că, anterior aceștia prin deciziile judecătorilor de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana, au fost plasați în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. În aceste condiții, procurorii anticorupție nefiind de acord cu soluția dispusă de prima instanță, au contestat-o cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

Amintim că la data de 8 februarie 2022, au fost efectuate percheziții în birourile de serviciu a 9 angajați ai IGPF al MAI și 3 ai Serviciului Vamal din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei de Stat „Leușeni”.

Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul unei cauze penale, pornită conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupere pasivă și corupere activă pe faptul săvârșirii continue a unor acte de corupție de către angajații IGPF și Serviciului Vamal.

În fapt, acțiunile de documentare au avut loc în perioada lunilor octombrie 2021 – februarie 2022, fiind vizați mai mulți angajați ai organelor de forță din cadrul punctelor de trecere a frontierei de stat cu România, care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, sistematic au pretins, acceptat și primit mijloace bănești ce nu li se cuvin, implementând în acest sens mai multe scheme infracționale.

Prin urmare, în rezultatul măsurilor întreprinse au fost documentați 9 angajați ai IGPF al MAI, pentru comiterea a 64 acțiuni de corupere, manifestate prin pretinderea, acceptarea și primirea de mijloace bănești ce nu li se cuvin, care variau între 10-200 euro.

Concomitent, au fost documentați și 3 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 26 acțiuni de corupere, manifestate prin pretinderea, acceptarea și primirea de mijloace bănești ce nu li se cuvin, care variau între 50-200 euro.

Drept urmare, au fost efectuate 21 acțiuni de percheziție în birourile de serviciu, domiciliile și mijloacele de transport a angajaților implicați în infracțiunile investigate, fiind soldate cu reținerea a 3 angajați ai Serviciului Vamal și 2 angajați ai IGPF.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate documente, registre, telefoane mobile, mijloace bănești și alte obiecte.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: