Două măsuri promovate de guvernul Chicu în legea anti-criză vor fi revăzute. Cum explică decizia coaliția de guvernare
Full Article 3 minutes read

Două măsuri promovate de guvernul Chicu în legea anti-criză vor fi revăzute. Cum explică decizia coaliția de guvernare

Măsurile care se referă la taxele pentru extragererea minereurilor utile și cea care vizează articolele de tutungerie, incluse în pachetul de măsuri elaborat de guvernul Chicu în contextul pandemiei de COVID-19, vor fi revăzute. Declarația a fost făcută de către deputatul Nicolae Ciubuc, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Parlamentarul a precizat că decizia a fost luată în cadrul ședinței din 15 aprilie a consiliului coaliției de guvernare și urmează să fie examinată în câteva zile de către guvern.

Parlamentarul a precizat că s-a recurs la această decizie pentru a se evita speculațiile și discuțiile.

„Vom insista ca proiectul de lege să fie supus dezbaterilor în plenul parlamentului, astfel încât să excludem toate interpretările”, a precizat deputatul PDM.

Totodată, parlamentarul a subliniat că măsura care vizează duty free-urile va rămâne neschimbată.

„În ceea ce ține magazinele Duty Free, eu consider și probabil că această lege nu va suporta careva modificări din simplul motiv că scopul acestei legi este așteptat de producătorii autohtoni, care reieșind din situația creată în toamna anului trecut, sunt supuși impozitării duble plății accizelor sau a TVA-ului și sunt defovarizați în comparație cu producția din afara țării. Este o prevedere foarte bună și dacă va fi nevoie de argumentare suplimentară noi vom face acest lucru, dar este o măsură bună și trebuie menținută”, a menționat Ciubuc.

Nicolae Ciubuc a mai spus că măsura propusă ar avea drept scop repararea unei „gafe” comise de guvernul Maia Sandu, după ce au fost anulate facilitățile pentru magazinele duty-free amplasate la intrarea în țară.

„Respectiv, ca rezultat al modificărilor, magazinele duty free nu au fost lichidate pentru că au fost lăsate să activeze până la expirarea licenței. Ca rezultat, anumite produse autohtone sunt supuse accizelor și TVA-ului. Am venit cu această măsură ca să nu discriminăm plasarea în rețelele comerciale, inclusiv în magazine duty free”, a argumentat Ciubuc.

Amintim că, pe 14 aprilie, premierul Ion Chicu a anunțat că guvernul va promova repetat măsurile incluse în legea pentru care și-a asumat răspunderea, însă a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.

Printre acestea se numără și măsurile privind taxele aeroportuare și diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA,

Șeful executivului a argumentat decizia prin faptul că judecătorii de la Curtea Constituțională au declarat neconstituțională legea respectivă nu din motivul conținutului, ci a procedurii prin care fusese adoptată.

Amintim că magistrații de la Curtea Constituțională au decis luni, 13 aprilie, că legea pentru care guvernul și-a asumat răspunderea pe 2 aprilie este neconstituțională.

Anterior, opoziția a acuzat guvernul că a inclus în setul de măsuri anti-criză anumite prevederi care nu ar avea legătură cu pandemia de COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: