UE condamnă bombardarea portului din Odesa: „Demonstrează nerespectarea totală a Rusiei față de dreptul internațional”
Full Article 2 minutes read

UE condamnă bombardarea portului din Odesa: „Demonstrează nerespectarea totală a Rusiei față de dreptul internațional”

Uniunea Europeană condamnă atacul cu rachete al Rusiei asupra portului Odesa. O declarație în acest sens a fost făcută pe 23 iulie de șeful diplomației europene, Josep Borrell.

„Atacul asupra unui loc important din punct de vedere strategic pentru exporturile de cereale, la o zi după semnarea acordului de la Istanbul, este deosebit de condamnabil și demonstrează încă o dată nerespectarea totală a Rusiei față de dreptul internațional și obligațiile sale”, a scris Borrell pe Twitter.


Cu o reacție în urma atacului din Odesa a venit și ONU.  Reprezentantul Națiunilor Unite a amintit că toate părțile din războiul declanșat de Rusia în Ucraina s-au angajat într-un acord pentru exportul de cereale, aceste produse fiind extrem de necesare pentru a aborda criza alimentară globală.

Reamintim că pe 22 iulie au fost semnate în Turcia acorduri care permit  deblocarea exportului de cereale ucrainene pe mare. Pe  23 iulie Rusia a atacat cu rachete portul Odesa, la o zi după semnarea acordului privind reluarea exportului de cereale în Marea Neagră. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a comentat pe 23 iulie atacul cu rachete asupra portului din Odesa și a cerut ONU și Turciei să se asigure că Rusia își respectă obligațiile pentru funcționarea în siguranță a coridorului de cereale.

Conform acordului, cerealele vor fi exportate prin trei porturi Odesa, Chornomorsk și Yuzhny. În același timp, Ucraina și Rusia nu au semnat documente comune. Turcia și ONU au acționat ca mediatori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: