După un an de detenție în Belarus, Sofia Sapega a fost grațiată. Primele declarații
Full Article 3 minutes read

După un an de detenție în Belarus, Sofia Sapega a fost grațiată. Primele declarații

Rusoaica Sofia Sapega, iubita ex-redactorului NEXTA, Roman Protasevici, recent condamnată la 6 ani de închisoare în Belarus, a fost grațiată. Președintele belarus, Alexandr Lukașenko, a semnat un decret în acest sens pe 6 iunie, scrie BELTA

Pe 7 iunie, Sofia Sapega a fost eliberată din penitenciar. Aceasta a fost întâmpinată de guvernatorul regiunii ruse Primorie, Oleg Kojemiako.

„În urma apelului nostru, Alexandr Grigorievici (Alexandr Lukașenko – n. r.) a semnat ieri un decret de grațiere. Cred că un astfel de pas este important și pentru dumneavoastră”, i s-a adresat Kojemiako tinerei.

La rândul său, Sofia Sapega i-a mulțumit liderului de la Minsk pentru că a grațiat-o.

„Aș dori să îi mulțumesc președintelui Alexandr Lukașenko pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o, pentru acest cadou, nu numai pentru mine, ci și pentru întreaga mea familie. Pentru posibilitatea de a mă întoarce acasă, la mama și la tatăl meu. Pentru că mi-a oferit o a doua șansă. Nu mulți oameni au primit-o, iar eu am fost într-adevăr foarte norocoasă”, a spus aceasta.

***

Amintim că tânăra a fost reținută pe 23 mai 2021, la Minsk, împreună cu iubitul ei, cofondatorul canalului de Telegram NEXTA, Roman Protasevici. Cei doi se aflau într-un avion al companiei Ryanair, care efectua un zbor de la Atena la Vilnius. Aparatul de zbor a fost nevoit să aterizeze de urgență, la Minsk, în urma unei alerte cu bombă. Pentru a însoți avionul spre pista de aterizare, Belarusul a ridicat în aer un avion de vânătoare MiG-29.

În urma incidentului, mai multe țări europene le-au interzis transportatorilor să survoleze Belarusul și au redus numărul de zboruri ale companiilor aviatice belaruse, informează Novaya Gazeta.

După plasarea în arest, canalul de Telegram pro-Lukașenko, a publicat un video din timpul „audierilor” tinerei. În imagini, Sapega „recunoaște” că administra canalul de Telegram „Cartea neagră a Belarusului” («Черная книга Беларуси»), unde erau publicate date personale ale angajaților Ministerului belarus de Interne. Pe 6 mai 2022, Sapega a fost condamnată la 6 ani de închisoare.

De menționat că iubitul Sofiei Sapega, Roman Protasevici a fost condamnat, pe 3 mai 2023, la 8 ani de închisoare pentru acuzații legate de reportajele sale critice la adresa lui Alexandr Lukașenko. Totuși, acesta a fost grațiat, printr-un decret semnat de președintele belarus, pe 22 mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: