Lukașenko se pune la adăpost de lege: nu va putea fi tras la răspundere pentru faptele comise în timpul mandatului
Full Article 2 minutes read

Lukașenko se pune la adăpost de lege: nu va putea fi tras la răspundere pentru faptele comise în timpul mandatului

Alexandr Lukașenko a promulgat mai multe amendamente la Legea cu privire la președintele Republicii Belarus, care acordă președintelui în funcție și familiei sale imunitate pentru orice infracțiune comisă în timpul domniei sale. Modificările, care îi oferă mai multe beneficii și protecții după ce se retrage din funcție, au fost semnate și publicate pe pagina oficială a președinției de la Minsk pe 3 ianuarie, scrie Politica Stranî.

De asemenea, potrivit documentului, nu sunt permise acțiuni procesuale împotriva președintelui și privarea sa de libertate. Mai mult, proprietatea fostului președinte al Republicii Belarus, bunurile, corespondența și dreptul la protecția de stat pe viață rămân inviolabile.

În schimb, după demisia sa, potrivit documentului, președintele Republicii Belarus va primi în dar un imobil de stat pentru reședința permanentă, inclusiv „un teren cu clădiri capitale”.

Președintele care încetează să-și îndeplinească atribuțiile devine delegat la Adunarea Populară din Belarus și membru pe viață al Consiliului Republicii.

Potrivit modificărilor legislative, vor putea candida la funcția de președinte cetățenii belaruși care au cel puțin 40 de ani, care au obținut viza de reședință în țară cu cel puțin 20 de ani înainte de alegeri și care nu au permis de ședere în străinătate.

Amintim că Lukașenko se află la putere din 1994. Ultima dată, el a fost ales președinte al Belarusului, cu aproape 80% din voturi, în vara anului 2020.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: