„Ei știu cine a împins Moldova în prăpastie”. Maia Sandu despre întâlnirile cu conducerea UE
Full Article 3 minutes read

„Ei știu cine a împins Moldova în prăpastie”. Maia Sandu despre întâlnirile cu conducerea UE

În cadrul întrevederilor sale cu conducerea UE de la Bruxelles, președinta Maia Sandu s-a asigurat că aceștia sunt la curent cu evenimentele de la Chișinău și înțeleg ce interese stau la baza deciziilor guvernului lui Ion Chicu și a legilor aprobate de deputații PSRM și Șor în decembrie 2020. Sandu, pe 20 ianuarie, în timpul unei conferințe de presă, a asigurat că va fi posibilă deblocarea finanțării din UE după alegerile anticipate.

Președintele a menționat că UE intenționează să deblocheze finanțarea Moldovei, dar pentru aceasta este necesară recăpătarea încrederii pierdute de autoritățile anterioare ale țării. „UE are un potențial uriaș de asistență pentru Moldova, care a fost ratat în ultimii ani datorită faptului că conducerea țării a inclus oameni care urmăresc interese personale, corupte, și nu interesele cetățenilor. UE vrea să ne ajute, dar vrea să vadă un partener de încredere. Prin urmare, sarcina noastră este de a organiza munca în țară, trebuie să avem o conducere stabilă și responsabilă. Când se va întâmpla acest lucru, UE va debloca toate finanțările către țara noastră”, a spus Sandu într-un briefing de presă dedicat rezultatelor vizitei oficiale pe care președintele Republicii Moldova a efectuat-o în zilele de 18-19 ianuarie la Bruxelles.

Sandu a spus că este convinsă că conducerea europeană este conștientă de situația actuală din Moldova. „Ei știu cine a împins țara în prăpastie și din cauza căruia țara noastră pierde bani și resurse”, a spus Sandu, menționând că UE știe ce interese stau la baza ultimelor decizii ale guvernului Ion Chicu și a proiectelor de lege care au fost aprobate în decembrie de deputați ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Șor. Sandu este sigură că criza din Moldova poate fi depășită făcând eforturi în două direcții – atât în ​​țară, cât și în străinătate.

În ceea ce privește situația politică internă, Sandu consideră că alegerile parlamentare anticipate ar trebui organizate în Moldova cât mai curând posibil, iar apoi „deputații responsabili vor putea modifica legile adoptate de socialiști și deputații partidului Șor”, după care țara va primi finanțarea necesară.

Sandu a menționat că conducerea UE, cu care s-a întâlnit, a asigurat-o că vor ajuta Moldova să primească vaccinul împotriva coronavirusului și echipamentul necesar pentru sistemul de sănătate în viitorul apropiat. În plus, UE a asigurat-o pe Sandu că, în viitorul apropiat, Moldova va primi 21,4 milioane EUR destinate reformei poliției.

Sandu a mai spus că a convenit cu conducerea UE să semneze un acord în viitorul apropiat pentru a acorda Moldovei o subvenție de 15 milioane EUR. Sandu a mai spus la întâlnirile cu oficialii UE că Moldova are nevoie de asistență pentru dezvoltarea economiei, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii și dezvoltarea infrastructurii, inclusiv în sectorul energetic.

Sandu a discutat, de asemenea, despre necesitatea implementării proiectelor de investiții de capital în agricultură și protecția mediului.

Amintim că în perioada 18-19 ianuarie, Maia Sandu a efectuat o vizită oficială la Bruxelles.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: