Eroii tragediei din Veneția. Doi tineri imigranți au intrat în foc pentru a scoate oamenii dintre fiare: „Și eu am fost salvat din mare”
Full Article 4 minutes read

Eroii tragediei din Veneția. Doi tineri imigranți au intrat în foc pentru a scoate oamenii dintre fiare: „Și eu am fost salvat din mare”

Bilanțul accidentului de autocar petrecut marți seara în Veneția este unul tragic: 21 de morți și 15 răniți, dintre care 10 sunt în stare gravă, la terapie intensivă. Mulți dintre cei care au supraviețuit sunt, astăzi, în viață, datorită curajului și intervenției rapide a doi tineri imigranți, care lucrau pe un șantier din apropiere. Bărbații au intrat în autocarul în flăcări și au scos dintre fiare cât de mulți oameni au putut înainte ca pompierii să ajungă, scrie Digi24. Deși au salvat vieți omenești, Boubacar și Odion nu se consideră eroi: „Când cineva are nevoie de ajutor pentru că este pe moarte, nu poți să pleci”.

Când Boubacar Touré și colegii săi de apartament au auzit un zgomot puternic lângă apartamentul lor, au crezut că este cutremur. Apoi au deschis fereastra de la bucătărie, unde găteau cina, iar unul dintre ei a strigat: „A căzut un autobuz!”.

„Am coborât la locul în care autobuzul ardea și am auzit o femeie țipând: „Copilul meu, copilul meu“”, spune Boubacar, în vârstă de 27 de ani, din Gambia.

„Am reușit să o scot afară prin geam și apoi l-am scos pe fiul ei, care era ars grav, dar încă în viață”, le-a povestit tânărul jurnaliștilor de la BBC.

Boubacar spune că a reușit să ajungă la stingătorul din autocar pentru a ține sub control flăcările, dar nu a fost suficient.

„Oamenii îmi dădeau alte stingătoare, dar nimic nu a ajutat, a trebuit să așteptăm pompierii. Așa că i-am tras pe alții în siguranță, o femeie, un bărbat și un copil. Oamenii sângerau în zona capului, era atât de mult sânge”, își amintește bărbatul.

Colegul său de apartament, Odion Eboigbe din Nigeria, nu a stat deoparte. Împreună, cei doi au reușit să scoată mai multe persoane din autocarul electric, ale cărui baterii au luat foc după impactul puternic.

„Am reușit să salvăm mulți, dar, din păcate, alții au murit”, spune el.

„Nu m-am speriat, nu m-am gândit la siguranța mea, pentru că am văzut oameni cu capul despicat. Azi colegii mei m-au întrebat: „la ce te gândeai când te-ai dus spre flăcări?”, și le-am spus că trebuia doar să salvez femeile și copiii”.

Deși a salvat vieți omenești, Boubacar nu se consideră erou. „La serviciu mă numesc erou, dar eroii sunt italienii care m-au salvat când am ajuns aici. Și eu am fost salvat din mare”, spune acesta, potrivit Corriere della Sera.

Boubacar și Odion spun că nu au mai dormit de la accident. Când au fost numiți eroi, ei au ridicat din umeri. „Dacă salvarea oamenilor te face un erou, atunci poate”, spune Boubacar. „Dar când cineva are nevoie de ajutor pentru că este pe moarte, nu poți să pleci”.

***

Amintim că cel puțin 21 de persoane au murit după ce un autobuz plin cu turiști a căzut, în seara zilei de 3 octombrie, de pe un pod peste calea ferată şi a luat foc. Cazul a avut loc la Mestre, în apropiere de Veneția. Transportul fusese închiriat pentru oaspeți, iar la bord s-ar fi aflat turiști.

În dimineața zilei de 4 octombrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE), Igor Zaharov, a declarat pentru NewsMaker că până la acel moment nu existau informații despre existența unor cetățeni moldoveni printre victimele accidentului. „Reprezentații consulatelor noastre mențin contactul cu autoritățile locale italiene, fiind pregătiți să acorde asistență consulară în funcție de solicitări”, a menționat Zaharov.

Totuși, pe 5 octombrie, presa din Italia a scris că printre persoanele decedate este și o moldoveancă în vârstă de 69 de ani, care are cetățenie ucraineană. Solicitat de NM, Igor Zaharov a declarat că la momentul de față MAEIE nu are informații care să confirme această informație. „Însă identificarea victimelor și a documentării acestora încă are loc”, a precizat Zaharov.

De menționat că presa de la București a scris că printre victime se află și patru persoane din România, care făceau parte din aceeași familie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: