Europarlamentarul român Corina Creţu, o nouă încercare de a obține cetățenia R. Moldova: „Mă surprinde birocrația excesivă”
Full Article 3 minutes read

Europarlamentarul român Corina Creţu, o nouă încercare de a obține cetățenia R. Moldova: „Mă surprinde birocrația excesivă”

Europarlamentarul român Corina Creţu a declarat că a depus din nou actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova. Este a doua oară când europarlamentara încearcă să obţină cetăţenia. Ea a spus că este o decizie luată în memoria bunicilor săi, refugiaţi din Basarabia în România.

„Am depus prima oară actele pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova la începutul anului. Din păcate, mi s-au cerut acte suplimentare pentru că, de pildă, bunicul meu era trecut Alexe în unele acte şi Alexie în alte acte. Mă surprinde puţin această birocraţie excesivă cu nişte acte. Este evident că erau aceleaşi nume ale părinţilor. Am fost puţin dezamăgită, dar am vorbit din nou cu consulul Republicii Moldova, am depus din nou actele şi nu mă las. Pentru că nu înţeleg cum se dă foarte uşor pentru unii cetăţenie şi pentru alţii mai puţin uşor. Deşi, eu, întotdeauna, am fost alături de Republica Moldova”, a declarat Crețu pentru Agerpres, relatează g4media.ro.

„Să sperăm că a doua solicitare pe care am transmis-o va primi răspuns pozitiv”, a adăugat europarlamentara.

Ea a spus că își doreşte obţinerea cetăţeniei moldoveneşti în memoria bunicilor săi din partea mamei.

„Eu am crescut cu ideea că noi suntem din Ardeal, pentru că tatăl meu este din Sălaj şi ne-am făcut toate vacanţele acolo. Mama mea şi bunica nu vorbeau foarte mult despre faptul că erau refugiaţi din Basarabia. Am aflat, sigur, cu trecerea timpului. O ţin minte pe bunica, în 1978, când a primit aprobarea să mai viziteze o dată Republica Moldova, şi îmi amintesc că eram în Gara de Nord şi bunica a spus că poate să moară acum, că s-a întors de la Chişinău”, a menționat Creţu.

„Când a izbucnit războiul din Ucraina, mi-am spus că, în memoria lor, a faptului că mama a fost obligată cumva să ascundă tot timpul că au fost refugiaţi, trebuie să încerc să obţin cetățenia”, a spus ea.

„Nu vreau acest lucru decât pentru liniştea bunicilor mei. E tot ce aş putea să fac ca ei să se considere împăcaţi. Pentru că au suferit foarte mult. Ne simţim şi eu, şi familia noastră cumva vinovaţi pentru că nu n-am ştiut toate aceste drame prin care au trecut, iar acum, când vedem poporul ucrainean prin ce trece, ne dăm seama prin ce au trecut şi ei până s-au stabilit undeva”, a povestit Corina Creţu.

De menționat că anterior, ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu a calificat intenția Corinei Crețu drept „un gest de o mare importanță simbolică”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: