Ex-ministrul român de Externe devine judecător la Curtea Internațională de Justiție. L-a învins detașat pe contracandidatul său din Rusia
Full Article 3 minutes read

Ex-ministrul român de Externe devine judecător la Curtea Internațională de Justiție. L-a învins detașat pe contracandidatul său din Rusia

Bogdan Aurescu, consilierul președintelui român și ex-ministru de Externe, a fost ales pentru un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție, cel mai important tribunal al ONU. Acesta l-a învins categoric pe contracandidatul din Rusia, relatează Digi24.ro.

Scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generală a ONU, față de doar 77 de voturi obținute de Rusia, iar în Consiliul de Securitate, Aurescu a obtinut 9 voturi.

Sunt onorat să fiu ales astăzi ca judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU, fiind primul român care îndeplinește această funcție”, a scris Aurescu pe X (fostul Twitter).

Este pentru prima dată când România ocupă o astfel de funcție în cadrul celui mai important organ judiciar al ONU.

Și președintele român Klaus Iohannis a reacționat după acest vot.

Felicitări consilierului meu Bogdan Aurescu și întregii diplomații a României pentru alegerea sa ca primul judecător României la CIJ. Aceasta este o victorie pentru România, pentru primatul dreptului internațional, reflectând angajamentul nostru puternic pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, a scris Iohannis pe X.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe a salutat alegerea lui Aurescu în funcţia de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie.

Succesul obţinut la CIJ reprezintă o victorie a diplomaţiei române, promotoare a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, cu respectarea strictă a dreptului internaţional şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, arată un comunicat al MAE.

Totodată, alegerea pentru prima dată în această funcţie a unui cetăţean român reflectă recunoaşterea profesionalismului şi a expertizei prof. dr. Bogdan Aurescu în domeniul dreptului internaţional. România a susţinut în mod constant activitatea CIJ, atât prin implicarea în proceduri jurisdicţionale şi consultative, cât şi prin promovarea unor iniţiative menite să încurajeze statele să recurgă la jurisdicţia CIJ în scopul soluţionării diferendelor, precum Declaraţia privind promovarea jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie. Ministerul Afacerilor Externe transmite diplomatului român Bogdan Aurescu mult succes în exercitarea mandatului de judecător la CIJ”, se mai spune în comunicatul MAE.

Aurescu a fost nominalizat pentru acest post de Olanda, Italia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Peru, Polonia, Portugalia, Suedia și Noua Zeelandă.

Judecătorii CIJ sunt aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidați.

Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: