Ex-premierul Federației Ruse, Mihail Kasianov, a fost declarat „agent străin”
Full Article 2 minutes read

Ex-premierul Federației Ruse, Mihail Kasianov, a fost declarat „agent străin”

Ex-premierul Federației Ruse, Mihail Kasianov, a fost declarat „agent străin”. Informația a fost confirmată de ministerul rus al Justiției, într-un comunicat din 24 noiembrie. 

Ministerul Justiției de la Moscova a precizat că Kasianov a luat parte la crearea și distribuirea de materiale ale „agenților străini”, a diseminat „informații false” despre deciziile autorităților ruse, a condamnat invazia rusă asupra Ucrainei și „a participat la platforme de informare furnizate de entități străine”.

Alături de persoanele incluse în registrul agenților străini, este membru al Comitetului anti-război din Rusia, o asociație ale cărei activități au ca scop discreditarea politicii externe și interne a Federației Ruse. Locuiește în afara Federației Ruse”, se arată în comunicat.

Mihail Kasianov a ocupat funcția de prim-ministru al Rusiei din mai 2000 până în februarie 2004.

***

În Rusia, în conformitate cu o lege adoptată la sfârșitul anului 2018, instituțiile mass-media pot fi declarate drept „agenți străini” dacă au o entitate juridică în străinătate și sunt finanțate de surse din străine. Iar din februarie 2020 (după ce legea a fost modificată), cetățenii obișnuiți pot fi, de asemenea, incluși pe lista instituțiilor mass-media care sunt „agenți străini” dacă „distribuie materiale tipărite, audio sau video și alte mesaje pentru un număr nelimitat de persoane” și primesc bani din surse străine.

Ulterior, pe lista agenților străini au fost incluse asociațiile publice neînregistrate angajate în activități politice și care primesc finanțare străină, precum și politicienii care primesc bani din străinătate pentru activitățile lor.

Cetățenii și asociațiile recunoscute ca agenți străini trebuie să dea socoteală pentru banii cheltuiți și să marcheze materialele pe care le publică cu un mesaj în care se indică faptul că sunt „agenți străini”. De asemenea, acestora li se interzice să dețină funcții publice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: