Expiră ultimatumul anunțat de fermieri pentru Gavrilița. Ministrul Finanțelor: măsuri de susținere, dar fără facilități fiscale
Full Article 3 minutes read

Expiră ultimatumul anunțat de fermieri pentru Gavrilița. Ministrul Finanțelor: măsuri de susținere, dar fără facilități fiscale

Astăzi expiră ultimatumul anunțat de mai multe asociații de agricultori pentru premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Acestea au solicitat o întrevedere și șefa Guvernului până cel târziu 12 septembrie și argumentează că unii dintre fermieri riscă să falimenteze în scurt timp, dacă statul nu le va auzi revendicările. În caz contrar, ar putea fi desfășurate proteste. În cadrul unei emisiuni recente, ministrul Finanțelor a declarat că Executivul pregătește un set de măsuri pentru agricultorii afectați de secetă, însă nu agreează posibiliatea oferirii de facilități fiscale.

Potrivit unei scrisori publice, prim-ministrul Natalia Gavrilița este invitată la o discuție până pe 12 septembrie. În caz contrar, fermierii amenință cu proteste. Potrivit acestora, seceta severă din acest an a compromis recolta de porumb în proporții de 80-90 la sută, în timp ce recolta de floarea soarelui și de sfeclă de zahăr ar fi fost compromise în proporții de 60-70 la sută.

„La moment mulți agricultori sunt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost, în contextul în care, în anul curent, costurile de producere agricolă a crescut pe diferite categorii cu 200-400%”, anunță fermierii.

Organizațiile din domeniul agricol spun că în lipsa acțiunilor prompte din partea statului o mare parte din fermieri mici și mijlocii riscă să falimenteze în următoarele câteva luni. De cealaltă parte, ministrul Finanțelor nu agreează ideea acordării unor facilități fiscale pentru agricultori, întrucât bugetul de stat nu are alte venituri decât taxele și impozitele colectate. Politica executivului este de a susține agenții economici prin programe țintite să asigure dezvoltarea afacerilor, nu prin facilități fiscale, care pun în pericol sustenabilitatea bugetului, transmite IPN cu referire la ediția din 9 septembrie a emisiunii „Rezoomat” de la rlive.md.

Noi analizăm un pachet de măsuri pentru agricultorii care au suferit de pe urma secetei și în scurt timp ele vor fi anunțate. Noi avem politica de a ținti foarte bine acoperirea prejudiciilor prin susținerea agricultorilor și businessului în general, prin programe de sprijin. Când  e vorba de facilități fiscale, nu are loc o țintire atât de bună și pierdem veniturile la buget. Prin asta se pierde capacitatea bugetului de a finanța agricultura, inclusiv prin Fondul de Intervenții în Agricultură,  prin programe de subvenționare”, a spus Dumitru Budianschi.

Potrivit ministrului, toți trebuie să achite taxele și impozitele către stat, conform legii.

La fel ca și agricultorii, noi avem același interes ca atunci când ei au probleme, când au loc calamități, să existe pentru ei programe de susținere. De asemenea, susținem și încurajăm agricultorii să se asigure, dar tendința generală este de a susține agricultorii țintit și mai puțin să ajungem la practica facilităților fiscale. Noi nu avem alte surse de venit decât taxele și impozitele cetățenilor. Atât cât colectăm de la business, de la cetățeni, atât putem oferi înapoi societății. Concret în această situație excepțională, agricultorii pot fi ajutați prin metode țintite, dar eficiente pentru ei”, a mai spus ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: