Fălești: Pe crucile mormintelor din cimitir au apărut inscripțiile „Z” și „V”. Ambasada României și MAEIE reacționează
Full Article 3 minutes read

Fălești: Pe crucile mormintelor din cimitir au apărut inscripțiile „Z” și „V”. Ambasada României și MAEIE reacționează

Cimitirul din Fălești, dedicat Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial fost vandalizat. Pe rețele de socializare au fost publicate mai multe fotografii, care demonstrează că pe crucile de pe morminte au fost desenate literele „V” și „Z”, care reprezintă simbolurile agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat în legătură cu aceste acțiuni și condamnă cu fermitate „acest act iresponsabil și provocator”.

Ambasada, potrivit unui comunicat emis pe 9 aprilie își exprimă încrederea că autoritățile competente din Republica Moldova vor lua măsuri ferme și imediate de identificare și tragere la răspundere a făptașilor.

„Între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a fost semnat, la 3 martie 2012, Acordul privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova, prin care este reglementată protejarea mormintelor de război româneşti şi dreptul la odihnă veşnică al militarilor români căzuţi în luptă şi al victimelor civile române ale războiului.În cimitirul de la Fălești sunt înhumați peste 300 eroi căzuți in cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea fiind de origine din plasa (raionul) Fălești”, se arată în comunicat.

Și Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) condamnă vehement actele de vandalism.

„Vandalizarea acestor monumente funerare reprezintă un atac barbar și o provocare la adresa întregii societăți. Condamnăm cu fermitate această acțiune iar instituțiile abilitate ale Republicii Moldova vor investiga aceste cazuri revoltătoare  de vandalism într-un mod cât mai transparent și operativ”, subliniază MAEIE.

Între timp, Poliția a dispus și întreprinde un șir de măsuri speciale de investigație și urmărire penală pentru identificarea și reținerea persoanelor care au comis infracţiunea de vandalism.

Totodată, IGP a sesizat toate autoritățile competente pentru înlăturarea, în cel mai scurt timp, a semnelor respective.

În Moldova se vor interzice simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Persoanele care le răspândesc, inclusiv în mediul online, vor fi amendate. Un amendament la Codul contravențional a fost votat în acest sens, pe 7 aprilie.

Cu toate acestea, ca să intre în vigoare, legea trebuie să fie votată și în a treia lectură.

Cu toate acestea, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) declară că va continua să participe la „toate evenimentele consacrate Zilei Victoriei, așa cum o face an de an, iar la pieptul participanților, sub inimă, va fi prinsă panglica Sf. Gheorghe”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: